Olvasói levelek

2009.09.11. 15:24

Elhunyt dr. Újvári József

Szeretett barátunk, kollégánk halálát siratjuk: dr. Újvári József Béla egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar adjunktusa súlyos betegség után eltávozott közülünk.

Dr. Újvári József Béla Gyulán, 1948. március 9-én született. Gimnáziumi tanulmányait Szegeden, a JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumában – végig kitűnő eredménnyel – végezte.

Az egyetemen a nemzetközi jog mellett részt vett az elméleti jogi tárgyak művelésében és már ekkor nagyon érdekelték az idegen nyelvek. Végig kiváló eredménnyel tanult. Jogi tanulmányait 'summa cum laude' minősítéssel fejezte be 1971-ben. Ettől az évtől kezdve haláláig a JATE (SZTE) oktatója volt. A Mezőgazdasági- és Munkajogi Tanszéken kezdett el dolgozni. Egyetemi adjunktusként munkajogot oktatott, a JATE, majd az SZTE különböző tagozatain.

Idegen nyelveken tudott és szeretett beszélni: angolul, franciául, oroszul és németül is beszélt, fordított. Számos ösztöndíj nyerteseként egyetemistaként, majd fiatal oktatóként sok külföldi tanulmányutat tett. A leghosszabb időt Németországban, Göttingen városának híres egyetemén (Georg-August Universität) töltötte.

Tagja volt a Szegedi Ügyvédi Kamarának. Az egyetemi oktatóság mellett aktív szerepet vállalt az SZTE Fegyelmi Bizottságának munkájában.

Oktatói munkássága elismeréseként 2004-ben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapta.

Oktatói munkájában is az alaposság, segítőkészség, lelkiismeretesség, udvariasság, jóindulat vezérelte, szigorú erkölcsi értékrendjét önmagára is rendkívül önkritikusan alkalmazta. A szerénység, visszafogottság fő jellemvonásai voltak. Olyan (ritka) ember volt, aki a tudást gyűjtötte és nem a címeket.

Halála egy kiteljesedő életművet tört derékba. Fájdalommal búcsúzunk férfikora delén távozó kollégánktól, akitől 2009. szeptember 14-én veszünk végső búcsút szeretett városában, Szegeden, a Belvárosi Temetőben. Emlékét kegyelettel megőrizzük.

Dr. Hajdú József
tanszékvezető egyetemi tanár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!