Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

A szegedi Tóth Péter-ház

"A Délmagyarországban a Roosevelt téri Tóth Péter-házról írt cikkhez szeretnék hozzászólni. Érthetetlen, hogy egy ilyen épület miért nincs műemléki védelem alatt? Szegeden az OTP Takaréktár utcai épülete is hasonló helyzetben van."
A Délmagyarországban a Roosevelt téri Tóth Péter-házról írt cikkhez szeretnék hozzászólni. Érthetetlen, hogy egy ilyen épület miért nincs műemléki védelem alatt? Szegeden az OTP Takaréktár utcai épülete is hasonló helyzetben van.

Tóth Péter mint nagykereskedő a város becsület polgára volt. Még egy nagy háza van a Széchenyi téri déli sarkán. Ő fizette a legtöbb adót, sok éven keresztül előkelő helyen állt a virilés listákon. Szerette Szegedet, bár nem a város szülötte volt. Alapító tagja az iparkamarának, és a bankok alapító részvényeseként szerepelt.

Anna nevű leányát Aigner Károly későbbi főispán vette nőül. Ebben a házban volt dr. Kószó István parlamenti képviselő közjegyzői irodája. És itt élt 1994-ig haláláig dr. Habermann Gusztáv neves ügyvéd és történész.

A palotát a Jiraszek és Krausz Cég építette igényes kivitelezéssel. Nagy helyiségeiben áruház jellegű kereskedés folyt.

A ház később az Aigner családra szállt. Benne nevelkedett Arató Pál, a magyar rádió zenei főosztályának egykori vezetője (eredetileg Aigner). A szépen rendbe hozott épület homlokzatán emléktáblák elhelyezése is kívánatos lenne.

A Ferenc József ígérte Szeged szebb lett, mint volt. Mi beérnénk annyival, ha ez a palota „csak" eredeti pompájában szolgálná a várost.

Aigner Jenő,
Szeged

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Katedra diákjainak sikere

"Tanulóink szakmai elhivatottságát bizonyító eredményeihez szívből gratulálunk. Egyidejűleg… Tovább olvasom