Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 8°C Még több cikk.

Adásvétel papír nélkül

"Eladtam a biciklimet az egyik szomszédomnak húszezer forintért. Csak ötezer forintot tudott adni, de a kerékpárra nagy szüksége volt, ezért egyből odaadtam neki. Abban állapodtunk meg, hogy a maradékot egy hónapon belül kifizeti."
Tisztelt ügyvéd úr!

Eladtam a biciklimet az egyik szomszédomnak húszezer forintért. Csak ötezer forintot tudott adni, de a kerékpárra nagy szüksége volt, ezért egyből odaadtam neki. Abban állapodtunk meg, hogy a maradékot egy hónapon belül kifizeti. Természetesen semmilyen papírt nem készítettünk. Ennek már közel három hónapja, de azóta még egy fillért sem fizetett. Szerencsére mások előtt többször elismerte, hogy tartozik, de mindig azt mondja, most nem tud fizetni. Meddig várjak a pénzemre? Mondtam neki, hogy visszaadom az ötezer forintot, és kérem vissza a biciklit. Erről hallani sem akar. Úgy gondolom, amíg nem fizette ki a vételárat, addig még én vagyok a tulajdonos. Amikor a házunkat vettük, akkor is így volt. Csak az utolsó részlet kifizetésekor kaptuk meg a tulajdonjog-bejegyzéshez hozzájáruló nyilatkozatot az eladótól. Mit tegyek, mit tehetek? Visszavehetem a kerékpárom vagy sem?

Tisztelt olvasó!

Önök között egy adásvételi szerződés jött létre. Ez alapján a vevő megszerezte a kerékpár tulajdonjogát, ön pedig igényt tarthat a vételárra. Valóban, a polgári jog ismeri a tulajdonjog-fenntartás intézményét. A Ptk. 368. § (1) bekezdés szerint az eladó a tulajdonjogot a szerződés megkötésekor, írásban és legfeljebb a vételár teljes kiegyenlítéséig fenntarthatja. Ez azonban csak egy lehetőség, amivel ön nem élt. Így a szóbeli szerződésük megkötésekor a vevő tulajdonossá vált, önnek pedig úgynevezett kötelmi jellegű igénye keletkezett, ami alapján a vételárat követelheti. Ilyen körülmények mellett a kerékpárt önkényesen nem veheti vissza, hiszen az már nem az öné. Elsődlegesen fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet terjeszthet elő a bíróságon szomszédja ellen a 15 ezer forint vételárhátralék megfizetése iránt. Úgy gondolom, ez az út nem nagyon tetszene önnek, inkább „visszacsinálná" az egészet. Azt javaslom, tértivevényes levélben szólítsa fel szomszédját a fennmaradó összeg megfizetésére megfelelő, mondjuk tizenöt napos határidővel. Ha ez is eredménytelenül telik el, akkor már elállhat a szerződéstől. Az elállás a másik félhez intézet nyilatkozat, ami elvileg nincs alakszerűséghez kötve, mégis szerencsésebb, ha ezt is levélben írja meg. Ha ön eláll a szerződéstől, akkor ez a szerződést felbontja, azaz olyan helyzet áll elő, mintha meg sem kötötték volna az adásvételt. Ilyenkor a felek között az eredeti állapotot kell helyreállítani, azaz a bicikli visszakerül önhöz. Elvileg önnek is vissza kell adnia a pénzt, akár kamatokkal együtt. Mivel az elállásra, a szerződés felbontására a másik fél szerződésszegő magatartása miatt kerül sor, így ön igényt tarthat a költségei (például levelezés) megtérítésére. Az sem elhanyagolható, hogy a járművet nem tudta használni, így erre az időszakra szerintem használati díjra is igényt tarthat. Ha ezt a verziót választja, problémaként merülhet föl, hogy milyen állapotba kerül vissza önhöz a kerékpár.

Eddig az ügyvéd válaszolt. Ha tippelnem kellene, hogy mi fog történni, meggyőződésem, hogy nem a fenti, elvi megoldásokat választja, hanem vagy valamilyen csoda folytán előbb-utóbb megkapja a pénzét, vagy lenyeli a békát. Persze azon sem csodálkoznék, ha egyszerűen csak egyik nap a bolt (kocsma) elől a régi-új bringájával kerekezne haza. Emberileg ezt is tökéletesen megérteném, jogászként viszont tájékoztatnom kell, hogy aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el. Igaz, húszezer forint alatt alapesetben a lopás nem bűncselekmény, csak szabálysértés, kivéve, ha például dolog elleni erőszakkal, mondjuk egy lakat levágásával követik el. Kifejezetten kérem, hogy ezt semmiképpen se vegye felbujtásnak. Tanácsom inkább az, ami a hasonló esetekben néha kellő segítséget ad az adós lelkiismeretének, ha a történetet óvatosan elterjeszti a szomszédságban. Hátha 15 ezer forintnál többet ér az illető becsülete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberi tornádó a lakóparknál

"A május 13-án megjelent, a Vadaspark lakópark mellett történt fakivágásról szól cikkre szeretnék… Tovább olvasom