Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Akiket elfogadtak...

"A Délvilágban olvasott cikk kapcsán gondolkoztam el, hogy kik is voltak a szentesi Horváth Mihály Gimnázium vezetői. Nem villantom fel a közel 150 év mindegyikének portréját, csak azokat említem, akiket személyesen ismertem. Közös vonásuk, hogy úgy kerültek a tantestület élére, hogy előtte évekig tanítottak az iskolában."
A Délvilágban olvasott cikk kapcsán gondolkoztam el, hogy kik is voltak a szentesi Horváth Mihály Gimnázium vezetői. Nem villantom fel a közel 150 év mindegyikének portréját, csak azokat említem, akiket személyesen ismertem. Közös vonásuk, hogy úgy kerültek a tantestület élére, hogy előtte évekig tanítottak az iskolában. Járay Imrével kezdem a sort. A matematika–fizika szakos pedagógus széles körű műveltségéről volt ismert.

A tanügyi vezetés előbb a csongrádi gimnázium megszervezésével bízta meg. Onnan jött vissza Szentesre, és lett legendás igazgató a nyugdíjig. Utóda Szöllősy Géza lett. Ő ugyancsak matematika–fizika szakosként tanított itt, aztán – Erdély visszacsatolása után – szülővárosa, Máramarossziget hívta iskolája élére. Járay Imre nyugdíjba vonulásakor a HMG testülete visszacsábította Szentesre. A polihisztor Szöllősy az ország egyetlen olyan gimnáziumigazgatója volt, aki vezető maradt 1945 után, a fordulat évekor. 1956-ban a város értelmiségijeinek, elsősorban a Bugyi István vezette kórházi főorvosoknak a szolidaritása hozta ki a rendőrségi fogdából. Így maradt kormányosa a 100 év jubileumának és ment nyugdíjba 1961-ben.

Emlékét egy kis tér őrzi. Az őt követő Terney Béla nevét pedig a kollégium örökíti meg. Béla bácsi tanítványai a tőle kapott ábrázoló geometriai alapokra építve lettek kiváló mérnökök a világ minden táján. Rá emlékeznek akkor is, ha a múzeumok kincseiben tudnak gyönyörködni.

Az igazgatók sorában ismét egy fizikus következik: Gidófalvy György. Ő megbízatása előtt szaktárgya megyei szakfelügyelője volt. Kiemelkedő fizikatanári munkáját jelzi az is, hogy nyugdíjas éveiben még sokáig tanította igen eredményesen a tárgyat nemcsak a gimnáziumban, hanem a Borosban is.

Bácskai Mihály 1953-tól volt tanára a gimnáziumnak, majd 16 évig igazgatója. Diákjai máig emlegetik magyar- és történelemóráit. Egy ország Miska bácsija a diákszínpadi mozgalom révén lett. A régen is elismert HMG ekkor erősítette meg jó hírét. Kitüntetései közül említsük meg nívódíjas könyvét, Apáczaidíját, Szentes város díszpolgára címét!

Az elődöket követő két igazgató több szempontból is kiemelkedő. Először azért, mert mindketten már diákként is a HMG-hez tartoztak, másrészt azért, mert személyükben először került nő a többségében lányokat nevelő iskola élére.

Lászlóné Zsuffa Gabriella először angoltanár lett egykori iskolájában, majd a sok változást hozó 90-es években igazgatta a gimnáziumot. Mellette már helyettesként dolgozott Bácskainé Fazekas Márta, aki a gimnázium után Szegeden szerzett diplomát. (Később egy francia egyetem újabb oklevelét nyerte el.) Tanítványai francia nyelvből értek el igen szép eredményeket az országos versenyeken. Az ő igazgatói megbízása már a törvényben előírt módon történt, azaz a tantestület, a szülők és a diákönkormányzat meghallgatása alapján kerülhetett az igazgatói munkakörbe.

Úgy emlékszem, az itt említetteket elfogadta a nevelőtestület, az ifjúság, a szülők, Szentes városa, sőt a megye is.

B. Molnár Erzsébet,
Szentes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt levél Szeged szocialista és liberális képviselőihez

"Néhány nappal ezelőtt az Önök szavazataival Szeged Város Közgyűlése a Deák Ferenc utcai óvoda… Tovább olvasom