Ország-világ

2014.04.05. 10:47

10 kilométeres hamuoszlopot lövellve kitört egy ecuadori vulkán - fotó,videó

A Tungurahua térségében riadókészültségbe helyezték a mentőalakulatokat. A Tunghurahua hosszú szünet után idén február 1-jén éledt fel.

MTI

Tíz kilométer magas hamuoszlopot lövellt a magasba az ecuadori Tungurahua tűzhányó péntek este egy hatalmas, öt percen át tartó kitörést követően, amely forró gázokat, hamut és kőzetet zúdított a vulkán északi és északnyugati oldalára.


A közép-európai idő szerint hajnali 1 óra 10 perckor bekövetkezett első robbanást a dél-amerikai ország földtani intézete szerint egy második, négy perces kitörés is követte, majd öt kisebb rengés.

A vulkán térségében riadókészültségbe helyezték a mentőalakulatokat.


Az Andok hegylánchoz tartozó, 5023 méter magas tűzhányó, amely a fővárostól, Quitótól 140 kilométerre délre található, hosszú szünet után idén február 1-jén éledt fel: kitörése akkor a közel három magyarországnyi Ecuador tartományainak egyharmadát érintette, s a kilövellt hamufelhő miatt átmenetileg be kellett zárni egy regionális repülőteret.

A Tungurahua 1999 óta szórványosan többször is működésbe lépett. 2006-os kitörése hat ember halálát okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában