Ország-világ

2009.02.21. 12:13

12 emberéletet követelt a vasúti baleset Szlovákiában

A legújabb, hivatalos közlés szerint nem 13, hanem 12 halálos áldozata van a szombati szlovákiai vasúti balesetnek. A tragédia egy közép-szlovákiai vasúti átjáróban történt szombaton reggel.

A buszsofőr a Besztercebányától keletre fekvő Garamszécs közelében egy működő fényjelző berendezéssel ellátott, de sorompó nélküli átjáróba hajtott. Állítólag a síneken váltott sebességet, ezért nem tudott gyorsan áthaladni. A mozdonyvezető ugyan dudált és behúzta a fékeket, az ütközést azonban már nem lehetett megakadályozni. A két kocsiból álló motorvonat egyébként egy, az átjáróhoz viszonylag közeli domb mögül kanyarodott ki, tehát a mozdonyvezető csak későn vette észre a buszt.

Az áldozatok számának megállapítását nehezítette, hogy a holttesteket csak fokozatosan sikerült kiszabadítani a teljesen összeroncsolódott autóbuszból. A járművet szinte teljesen maga alá gyűrte a vonat. Az utasait síkirándulásra szállító autóbuszban a legújabb, immár hivatalos adat szerint 37 ember utazott. A nyugat-szlovákiai Bánóc kisvárosból indultak - összeszokott csapatként gyakran jártak hasonló kirándulásokra. Most is az egyik, Garamszécshez közeli síközpontba tartottak. Zömmel 45-60 év közöttiekről van szó; több házaspár is meghalt, árvákat hagyva maguk után.

Robert Fico miniszterelnök szombaton estére rendkívüli kormányülést hívott össze a tragédiával kapcsolatban. Ezen Robert Kaliňák belügyminiszter javaslatot tesz arra, hogy az országban vasárnapra nemzeti gyászt hirdessenek.

Címkék#Szlovákia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában