Hallgassa élőben!

12 százalékkal több új lakás tavaly

Tavaly 31511 új lakásra adták ki a használatbavételi engedélyt, ami 12,3 százalékkal haladja meg a 2001-es szintet. Közel 49 ezer új lakás építése kezdődhetett el a kiadott új engedélyek alapján - közölte a KSH.

A kiadott új lakásépítési engedélyek a fővárosi fejlődés megtorpanását jelzik, ugyanakkor a KSH szerint a lakásépítési lendület, még ha mérsékeltebb ütemben is, de a városokban még folytatódik.

Folytatódott a vállalkozói lakásépítések utóbbi 2 évben tapasztalt fellendülése. Ez a városi lakásépítés fejlődését, a többszintes, többlakásos épületek térnyerését, bennük a kislakások arányának növekedését jelenti. Csökkent ezzel párhuzamosan a lakossági, saját használatra történő, családi házas építkezések száma.

Az önkormányzatok közel 1300 lakást építtettek 2002-ben, vállalkozói kivitelezésben több mint 9 ezer új lakás készült el, ami 4 illetve 30 százalékát jelenti a tavalyi lakásépítéseknek. A természetes személyek által épített lakások aránya 63 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 74 százalékról.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint tavaly 3 négyzetméterrel 94 négyzetméterre csökkent az új építésű lakások átlagos alapterülete. Az új engedélyek szerint a jövőben kevesebb három- és annál többlakásos épületet terveznek, mint egy évvel ezelőtt. Öt százalékkal több, közel 21 ezer lakást terveznek megépíteni, ami az eddigieknél több és kisebb alapterületű lakást jelent.

2002-ben 900 új üdülőegységet vettek használatba és 1400-ra adtak ki építési engedélyt, ami egyaránt 21 százalékos csökkenést jelent 2001-hez képest. Tavaly 5000 lakás szűnt meg, ami 25 százalékkal kevesebb az azt megelőző évhez viszonyítva.

Volt hogy dühből pofozta meg két éves gyermekét Márki-Zay Péter – Videó
A Partizán készített nagyinterjút Márki-Zay Péterrel, igen kínos pillanatoknak lehettek tanúi azok, akik megnézték.
Állami támogatással bővül a Roche budapesti szolgáltatóközpontja
250 új munkahely jön létre.
Az átkelőn is tizedmásodperceken múlhat a gyalogos élete
Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!
Közel 20 százalékkal csökkent a csődök száma tavaly Magyarországon
A beszállítók a korábbinál türelmesebbek voltak az üzleti partnereik átmeneti likviditási nehézségeivel szemben.
Kövesse nálunk élőben az Operatív Törzs tájékoztatóját! (élő)
Elkezdődött a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatója.
Köszöntse az édesanyákat a Délmagyarországon keresztül
Köszöntse az édesanyákat a Délmagyarországon keresztül!