Ország-világ

2008.03.04. 20:22

130-140 milliárd forintot szán a kormány oktatásfejlesztésre

Összesen 130-140 milliárd forintot szán a kormány a következő években oktatásfejlesztésre - jelentette be Gyurcsány Ferenc egy keddi szakkonferencián Budapesten, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen.

A program részleteit Hiller István oktatási és kulturális miniszter ismertette. 300 fővel akarják növelni a védőnők létszámát a kora gyermekkori készségfejlesztés érdekében, támogatást adnának azon rászoruló családoknak, ahonnan rendszeresen járatják óvodába a gyerekeket, emellett jelentős béremelésre számíthatnának a pedagógusok.

A kormány elképzelései szerint 25 ezer forinttal emelnék meg a főiskolai végzettségű pályakezdő pedagógusok bérét, és 40 ezer forint pályakezdő pótlékot kapnának az egyetemi végzettségűek, "hogy megérje pedagógusnak lenni". 30-50 ezer forinttal növelnék azon pedagógusok fizetését, akik hátrányos helyzetű gyerekeket, vagy hátrányos helyzetű térségben tanítanak. 20-40 ezer forinttal emelkedne az elképzelések szerint az iskolavezetők bérpótléka, és a mostanihoz képest 2 milliárddal több, összesen körülbelül hárommilliárd forint juthat minőségi bérpótlékra, vagyis a kiemelkedően teljesítő pedagógusok akár 300 ezer forinttal is többet kaphatnak évente. A kormány a hátrányos helyzetű családoknak óvodáztatási támogatást is adna a jövőben, ami első alkalommal 20 ezer forint lenne, majd félévente 10 ezer forint, de ennek feltétele az, hogy rendszeresen járjon a gyerek óvodába.

A kormány a tervek szerint bevezeti a kutatótanári, illetve az esélyteremtő pedagógus ösztöndíjat - előbbihez 250 milliós keret állna rendelkezésre, amelyen 25 nyertes osztozhatna egyenlő arányban, utóbbinál pedig évente 100-an kaphatnának 300 ezer forintos elismerést. Ezenfelül a kormány átfogó kollégiumfelújítási programot is hirdetne, illetve szigorúbban lépne fel a szegregáció ellen - sorolta a terveket Hiller István.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Új iskola, Új tudás című kormányzati konferencián kitért a tandíj kérdésére is. Mint mondta: aligha van jobb befektetés az egyén szempontjából is, mint tanulni, hiszen felmérések szerint 215 százalékkal többet keresnek a diplomások nem diplomás társaiknál, és átlagosan 16 évvel élnek tovább. Az, hogy hozzájárulást kell fizetni a jövőben a diplomáért, a legtöbb, amit egy szülő megtehet a gyermekéért, és ez a legjobb befektetés a jövőbe - fogalmazott a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában