„ Magyarország 1956 ötvenedik évfordulóján még soha nem volt olyan megosztott, mint ma”

A mai magyarországi tüntetések és az ’56-os forradalom között vont párhuzamot hétfőn két amerikai lap. A The Christian Science Monitor szerint beárnyékolhatják az évfordulós megemlékezéseket azok a politikusok, akik a kommunizmus örökségét felhasználva megosztják a fiatal demokráciát. Egy hónapja tüntetések zajlanak, amelyek azután kezdődtek, hogy a miniszterelnök bevallotta: hazudott az újraválasztási győzelem érdekében. A legnagyobb ellenzéki párt most bojkottálja a hivatalos rendezvényeket, és saját megemlékezést tart.

A Los Angeles Times arról írt, hogy 50 év elteltével Magyarországon újabb felkelés zajlik. Akkor a szovjet hatalom volt az ellenség, ma „a kapitalizmus és a politikai cinizmus ellen” vonulnak az utcára az emberek. Az újság szerint új lázadás rázza meg a volt keleti tömb országait, amelyek be akarnak olvadni a Nyugatba. A megosztott kormányok és a politikai hazugságok nem tudták korszerűsíteni a kommunista jóléti államot. Az államadósság és a befektetők arra kényszerítik Magyarországot és az EU többi új tagját, hogy hajtsák végre a hosszú időn keresztül mellőzött reformokat.
Nyílt hatalmi harc zajlik Magyarországon 1956 jegyében a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) szerint. A tekintélyes német konzervatív napilap hétfőn címoldalas tudósításban számolt be az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójával kapcsolatos budapesti megemlékezésekről. A vasárnapi események kapcsán az újság kiemelte, hogy az állami kitüntetettek közül többen nem fogtak kezet a „hazugságbotrányba” keveredett Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Az operaházban tartott esti ünnepségről a FAZ azt írta: noha a rendezvény két főszónoka, Sólyom László magyar és Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök egyaránt a nemzeti konszenzus szükségességét hangsúlyozta, ez a konszenzus teljes mértékben hiányzik Magyarországon. Ezzel összefüggésben a lap utalt arra, hogy a hivatalos állami ünnepségek ellenére az 1956-os veteránszövetségek, valamint az ellenzék külön megemlékezést tart.
A Der Tagesspiegel kommentárjában egyenesen „tragédiához” hasonlította azt, ami ma a forradalom évfordulója kapcsán Budapesten történik. Az újság beszámolt arról, hogy a konzervatívok – akik hetek óta követelik a hazugsággal vádolt Gyurcsány Ferenc lemondását – azt hangoztatják: az 1956-os nemzeti felszabadítási harc még nem zárult le, s ugyanazok az „árulók” vannak hatalmon, akik akkoriban. Ezek ellen az „árulók” ellen egy demokratikus választáson ugyanakkor nem tudtak győzelmet szerezni – tette hozzá a lap. A szocialisták pedig – folytatta a Der Tagesspiegel – minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy az ünnepségek kapcsán bizonyítsák kormányképességüket. Ily módon Magyarország – épp 1956 ötvenedik évfordulóján – még soha nem volt olyan megosztott, mint ma – hangsúlyozta a lap. Ugyanakkor az 1956-ra történő emlékezés jóval többet érdemel a belpolitika viszálykodásánál. Valójában egy világtörténelmi eseményre való emlékezésről van szó. Egyebek között egy olyan eseményről, amely hosszabban elvezetett Németország újraegyesítéséhez is – hangsúlyozta a Der Tagesspiegel. (mti)