Ország-világ

2009.04.16. 12:31

20 perc alatt szétszedik a csempészek a vonatot

Röszke - Az egész déli, délkeleti határszakaszon éjjel-nappal dolgoznak a dohánytermékek nem hivatalos forgalmazói: a csempészek. Ha az áru átjut a schengeni határon, az EU tágas piacán nagy nyereséggel kecsegtet. Az elmúlt másfél évben a VPOP a déli határszakaszon több mint 3 millió forintnyi jövedéki bírságot szabott ki.

Bálint Csaba

- Végül is meg lehet belőle élni. Mit tehet az ember, valamiből pénzt kell csinálni. Mi elrejtjük, ők meg megpróbálják megtalálni. Aztán vagy sikerül nekik, vagy nem. Hetente többször fordulunk - foglalta össze a helyzetet a palicsi vasútállomáson egy korosodó úr, aki lányával és tucatnyi karton cigarettával várt a vonatra. Amíg vártunk, beszélgettünk kicsit.

Palicsról, Szabadkáról csak délelőtt juthatunk el Szegedre átszállás nélkül. Délután Horgoson vonatot kell váltani. A MÁV motorvonata már várja az utasokat, mire azok Horgosra, a magyar határhoz legközelebb eső állomásra érkeznek. Azokat is, akik csak utazni akarnak, és azokat is, akik "üzleti úton" vannak. 

Csempészek csavarhúzóval

A felszállás és a jegykezelés után általában azonnal kezdődik a szerelés. Ahogy elhagyjuk az állomást, az utasok közül felpattan 2-3 fiatalember. Előkerülnek a táskák, belőlük a szerszámok. El kell rejteni a szajrét a határig. 20 percük van. - Kint gyorsan megcsinálom - mondja egyikük, és kimegy a mosdóba. Matatás, csavarozás hallatszik az ajtón keresztül.

Az üregekbe rejtik a szajrét.
Fotó: DM/DV

A csempész csakhamar visszajön, hogy lecsavarozzák a lámpát a fülke plafonjáról. Villámgyorsan dolgoznak. Még meg is kérnek bennünket, hogy a táskánkat legyünk szívesek arrébb húzni, mert nem férnek el. Az utasoknak szemük se rebben. A világítótest mögötti résbe a csempészek szélsebesen cigarettát tömködnek, aztán visszacsavaroznak mindent. Lassan befutunk Horgosra, aztán Röszke, és jöhet a vámvizsgálat. Így megy ez szinte mindennap. Ritkaság, hogy egy-egy járaton ne üljön valaki, aki már ismerős a hatóságnak. A vámosok kutatnak, de nem találnak semmit. A vonat tovább indul Szegedre, a csempészek ezúttal megúszták.

75 dinár az olcsó cigaretta.
Fotó: DM/DV

Vámosok csavarhúzóval

- Tavaly 110 esetben összesen több mint 2 millió 300 ezer forint jövedéki bírságot szabott ki ezen a határátkelőhelyen a vámhatóság. 2009-ben pedig március végéig 21 esetben mintegy 740 ezer forintnyit - mutatja a tavalyi és az idei összesített adatokat Némedi Varga Éva.

A MÁV-Start Zrt. véleménye

- Az az utas, aki a vasúti kocsinak vagy berendezéseinek az épségét veszélyezteti, engedély nélküli kereskedelmi tevékenységet folytat, a személyszállításból kizárható. Ha a jegyvizsgáló kollégák bármilyen rendellenességet tapasztalnak, értesítik a VPOP vagy a rendőrség munkatársait - válaszolta kérdésünkre Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-Start Zrt. szóvivője. Arra a kérdésünkre, jelentette-e bárki is, hogy csempészésre használják a motorvonatot, nem kaptunk választ.

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtóreferensével pár nappal később Röszkénél együtt várjuk, hogy a sokat emlegetett vonat befusson az állomásra. A vámosok talán a bakternél is jobban készülnek a járat érkezésére. Egyikük távcsővel kémleli, hogy az állomás előtt kidobnak-e valamit az ablakon, a többiek a csavarhúzókat veszik elő.

Mint megtudtuk, a motorvonat átvizsgálására valamivel kevesebb mint negyed óra jut, és bár a lehetséges rejtekhelyeket jól ismerik, a pénzügyőrök nem tarthatják fel a vonatot a végtelenségig. Ahogy beáll a jármű, kezdődik az utasok és a fülke vizsgálata. Csavaroznak ők is.

Minden szokásos helyre benéznek, amire jut idő: a tükör mögé a mosdóban, a homoktárolókba, kinyitják a padló ajtaját, a biztosítószekrényt. Ezúttal nem találtak semmit. Vagy nem is volt, vagy jó munkát végeztek a csempészek.

20 perc alatt szétszedik, és összerakják.
Fotó: DM/DV

Mennyit keres a csempész?

Ha egy-egy fuvarra átlagban 8-10 karton cigarettát hoznak át a megélhetési csempészek, és nem buknak le, szép havi kereset kerekedhet a végére. Az olcsó cigaretta a legnépszerűbb csempészáru. A legolcsóbb cigik egy szerbiai trafikban 70-75 dinárba, mintegy 225 forintba kerülnek dobozonként. Bár elképzelhető, hogy más utakon olcsóbban is beszerezhető az áru. A 225 forintos cigi végül 320-350 forintért talál gazdára Szegeden. A haszon tehát minimum egy ezres kartononként. Tíz-tizenöt sikeres fuvarral egy korrekt fizetésre valót össze lehet gyűjteni, tíz fordulóból összejöhet 100-125 ezer forint nyereség.

Kis mennyiség, kis kockázat


Hogy a csempész bűncselekményt, vagy szabálysértést követ el, az az elkövetési érték összegén múlik. Ha az elkövetési érték nem több 100 ezer forintnál, akkor csupán szabálysértést követett el, és jövedéki bírságot szabnak ki rá.

Macska-egér harc. Fotó: Miskolczi Róbert (galéria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában