Ország-világ

2007.01.16. 15:19

„ Raktárváros” az Arany háromszögben

Folytatás az 1. oldalról.

Méhes Á.


A ProLogis Park első ütemében hat létesítményt építenek fel összesen száznegyvennyolcezer négyzetméteren. A további két fázis újabb tizennyolc hektár fejlesztését tartalmazza, így kétszázötvenezer négyzetméterre emeli majd a park teljes területét. Az első 22,7 ezer négyzetméteres létesítmény elkészülte idén májusra várható, ezt követően kezdődhet a további létesítmények fejlesztése. A beruházás folytatásának ütemezése a bérlői igényektől függ majd, mint ahogy a raktárcsarnokok belső kialakítását is ehhez igazítják. A felmerülő igényeknek viszonylag gyors ütemben eleget tud tenni a cég, hiszen a most épülő létesítményen túl már érvényes építési engedéllyel rendelkeznek egy újabb 22 ezer négyzetméteres csarnokra is.

Összeszerelő cégeket

is várnak


A logisztikai mellett gyártó- és összeszerelő vállalkozásokat is várnak a felépülő csarnokokba. A legkisebb bérbe vehető terület 2 ezer négyzetméter lesz, de akár a 15 ezer négyzetméteres igényeknek is eleget tud tenni a cég.
A park munkaerőigényét a majdani bérlők határozzák meg, profiljuktól függően döntenek a számukra szükséges létszámról. A park beruházásának összegét az igazgató üzleti titokra hivatkozva nem kívánta elárulni.

Nagy osztrák érdeklődés

Az igazgató elmondta: a terület kiválasztásának fő szempontja volt, hogy három ország találkozási pontjánál fekszik és kiváló autópálya-kapcsolattal rendelkezik. Ennek megfelelően Ausztriából, Magyarországról és Szlovákiából egyaránt várnak bérlőket. Nagy igény mutatkozik az olyan logisztikai parkok iránt, amelyek a nyugati határszélen jó közlekedési adottságokkal bírnak. Ausztria és Szlovákia közvetlen közelségének köszönhetően azok a cégek is letelepedhetnek itt, melyek mindhárom országban tevékenykednek, illetve Magyarországról szeretnének más országok piacára dolgozni.
A tapasztalatok szerint Ausztriában is nagy az érdeklődés a logisztikai parkok iránt, a kínálat ezzel szemben csekély. Ennek oka, hogy nyugati szomszédainknál a viszonylag magas telekárak miatt kevésbé kifizetődő az ilyen beruházások megvalósítása.

30 millió négyzetméteren világszerte

A ProLogis vezető helyet foglal el a logisztikai szolgáltató központok építése területén. A vállalat 2079 létesítményével, 30 millió négyzetméter alapterülettel összesen hetvenhat piacon van jelen Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. Európában 1997 óta van jelen, azóta összességében több mint 5,3 millió négyzetméter alapterületű raktárbázist építettek ki tizenegy országban szerte a kontinensen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában