Ország-világ

2007.01.25. 15:19

15 évre enyhítették a baltás gyilkos büntetését

Életfogytiglani helyett 15 év fegyházbüntetést kapott az a férfi, aki kirabolt és egy baltával halálta vert egy 93 éves asszonyt. Az ítélőtábla azért enyhítette az elsőfokú büntetést, mert nem látták bizonyítottnak, hogy tettét különös kegyetlenséggel követte volna el.

A Pécsi Ítélőtábla tizenöt év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre enyhítette csütörtökön hozott jogerős határozatában annak a férfinak a büntetését, akit korábban életfogytiglanra ítéltek, mert tavaly baltával agyonvert egy 93 éves asszonyt Nagyaszakácsiban.

A táblabíróság Krémer László vezette büntető tanácsa Reitmayer Károlyt nyereségvágyból elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek. Az első fokon eljárt Somogy Megyei Bíróság ítéletét pedig azért változtatta meg, mert az orvos szakértői vélemény alapján nem látta bizonyítottnak, hogy tettét különös kegyetlenséggel követte volna el.

A 42 éves, büntetett előéletű Reitmayer Károly kisebb alkalmi munkákat végzett a sértett nagyszakácsi házánál, ezekért fizetséget kapott. A férfi 2006. március 24-én tűzifát hasogatott az idős asszonynál, ám amikor látta, hogy munkaadója egy üzemen kívüli hűtőből veszi elő pénzét, elhatározta, este visszamegy hozzá és ellopja az elrejtett összeget. Este kesztyűt és baltát vett magához, a házhoz ment, a villanyóránál lekapcsolta az áramot, bemászott az ablakon és elvette a hűtőben talált hetvenezer forintot.

A konyhában lévő ágyán alvó asszony azonban felébredt a zajra. Reitmayer Károly ekkor odalépett hozzá, a fejszével négyszer az arcára, kétszer pedig védekezésre emelt kezeire sújtott, majd egy párnát rakott a fejére. Az elsőfokú bíróság szerint a gyilkos rátérdelt a haldokló asszonyra és a párnával megfojtotta, ezt azonban a szakértői vélemények nem igazolták. A halált a fejszecsapások okozták.

Reitmayer Károly a gyilkosság után mobiltelefont és karórát vett, valamint vendéglátóhelyeken többször meghívta ismerőseit. Költekezése tette gyanússá a rendőröknek, akik eljárást indítottak ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában