Ország-világ

2007.01.16. 15:19

A használata közben előforduló problémák kezelése, javítása

<SPAN class=fekete11>Mûfogsorral (protézissel) élõ embertársaim gyakori megkeresése és szaporodó telefonjai indítottak e pár mondat megírására. </SPAN>

Témája pedig a fogsor használata közben előforduló problémák, azok kezelése, javítása és nem utolsósorban a fogsor tisztítása.

Természetesen ezekre mint várható problémákra már akkor megkapták a választ, amikor az orvos szájba helyezte a fogsort, de a kezdeti idegenkedés akadályozza a kellő odafigyelést. Ha évek múlva tehát a megszokott, esztétikus és jól működő fogsor eltörik, hirtelen nem is tudják, mit kell tenni.

A törött fogsor

A törött fogsor vagy a letört kapocs könnyen és gyorsan javítható. Egy eltávolított fog, amit a kapocs ölelt, húzás után pár nappal könnyen és gyorsan pótolható. Felkeresve egy fogorvost vagy fogtechnikust ilyen és hasonló problémával szinte biztos, hogy még aznap visszakapja és használhatja jól megszokott fogsorát. Itt jegyzem meg, hogy ezen problémák (pl. törés) leggyakoribb oka a folyamatos és állandó használat. Talán nincs is környezetünkben ennyire személyes tárgy (segédeszköz), mely ilyen igénybevételnek van kitéve. Mert ne feledjük el, a fogsor akkor jó és azért van, hogy mindig a helyén – azaz szájban – legyen. A fogsor alaplemezére használat (beszéd, de főleg rágás) közben tekintélyes erők hatnak. Ez hosszabb-rövidebb idő után töréshez vezethet.

A fogsor tisztítása

A fogsor megszokása nem mindig könnyű feladat, de innentől kezdve annak tisztítása a legfontosabb. Én itt most nem javaslok egy fogsortisztítót sem, mert az reklámnak minősül. Ezek a szerek minden boltban megtalálhatók. Használatuk és hatásuk megközelítőleg azonos. Az új fogsor fényesre polírozott felületén ugyan nehezen tapad meg az étel, de ha nem tisztítjuk folyamatosan, megtapadhat, sőt, bizonyos ételek, italok (pl. kávé, tea, vörösbor) el is színezhetik. Természetesen ez hosszú idő, de ne várjuk meg, amíg bekövetkezik, bár az elszíneződött fogsoron is tudunk segíteni.


Minden étkezés után A tisztítás minden étkezés után szükséges. Találjunk rá módot! Az ilyen étkezés utáni tisztítás csapvíz és egy rövidebb nyelű fogkefe (elfér táskában is) segítségével még segédanyag (fogpaszta) nélkül is gyors és hatásos. A végeredmény pedig egy felszabadult, „tiszta" mosoly. Fontos még, hogy ugyan a polírozott felületen nem, de a nyálkahártya felől megtapadhat az étel. Ez a fogsor pontos felfekvését is megakadályozza, és ezzel elősegíti annak lebillenését, rosszabb esetben törését. Itt szeretném megjegyezni, ha problémás fogsorral szakemberhez kell fordulni, előtte feltétlenül tisztítsuk meg. Nemcsak az ételmaradékoktól, hanem a fogsorragasztótól i s.

Végezetül: törött fogsorát ne próbálja meg semmilyen általános ragasztóval megjavítani, mert nem lesz tartós, és a szakember is nehezen hozza helyre, ha egyáltalán lehetség e s.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában