Ország-világ

2007.01.23. 15:19

A megbízó cég is felelős lesz a fekete foglalkoztatásért

Tavasztól a feketefoglalkoztatásban leginkább érintett ágazatokban – például az építőiparban – a megbízó cég felelőssége is lesz, hogy alvállalkozója legálisan alkalmazza a munkaerőt.

Kiss Péter munkaügyi miniszter már tavasszal módosíttatni akarja a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt. A szaktárca és az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az illegális foglalkoztatás további viszszaszorulását várja az újabb törvényi szigortól.

A közbeszerzési törvény tavalyi módosítása miatt akár öt évre is eleshetnek az állami forrásoktól, illetve megrendelésektől a feketefoglalkoztatók. Emellett a munkaügyi vizsgálatok szaporodása is hozzájárult ahhoz, hogy 2006-ban több mint 12 000 munkaadónál 42 276 feketemunkást lepleztek le.

Tavaly tízezer állampolgári bejelentés érkezett munkaadók ellen, többségük a bérek, pótlékok hiányos megfizetése miatt. Éppen ezért a tavaszi törvénymódosításkor várhatóan a bérkifizetések ellenőrzésére vonatkozó paragrafusok is szigorodnak, vagyis már nemcsak a minimálbérre, hanem mindenfajta bérkifizetésre vonatkozónak a megsértése szankcionálható lesz.

Egyre többször fordul majd elő, hogy az APEH, a VPOP, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség és az OMMF összehangoltan ellenőriz, egymásnak adva a kilincset. Az OMMF az idén szorosabban együttműködik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral is, hogy az eltitkolt munkabaleseteket felderítsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában