Ország-világ

2007.01.17. 15:19

A rendőrség átalakításáról egyeztetne az MSZP

Együttműködést kezdeményez az MSZP az ellenzéki pártok szakpolitikusaival annak érdekében, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok átalakításához szükséges kétharmados parlamenti többség létrejöhessen.

Január végére elkészül a rendőrség és a határőrség összevonásának terve – jelentette be a sajtótájékoztatón Vadai Ágnes képviselő. A honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista tagja szerint a rendőrség és a határőrség szervezeti és szerkezeti átalakítására a hatékonyabb működés miatt van szükség.

Vadai hangsúlyozta: a rendvédelmi szervek szempontjából 2006 nem volt egyszerű év, ennek ellenére a rendőrség megőrizte a mindennapok biztonságát, sőt a házasság, család, ifjúság, vagyon elleni bűncselekmények területén jobb volt a felderítési arány, mint korábban. Kiemelkedő nemzetközi sikernek nevezte, hogy a schengeni követelményrendszernek egyedül Magyarország tudott megfelelni.

Vadai az őszi zavargásokkal kapcsolatban kiemelte: a decemberben a rendőrségnek eszközfejlesztésre megszavazott több mint kétmilliárd forint remélhetőleg megakadályozza, hogy a jövőben hasonló helyzetben több száz rendőr megsérüljön.

A politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy az emberek féljenek a nemzeti ünnepen, és az alapján alakítsák ki véleményüket a rendőrségről, hogy melyik párttal szimpatizálnak.

A polgári titkosszolgálatok tavalyi évéről azt mondta, az őszi zavargások idején hatékony volt a felderítő és a megfigyelő tevékenység, ezenkívül előkészítették hazánk külföldi szerepvállalásait, és az európai terrorfenyegetettség növekedése mellett sikeresen megvédték Magyarország biztonságát.

A Nemzetbiztonsági Hivatal három, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat 20 embert vesz fel, és az idén 250 millió forint áll rendelkezésre a figyelő kapacitás fejlesztésére, valamint 500 millió forint a lehallgató berendezések korszerűsítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában