Ország-világ

2007.01.30. 15:19

A román-magyar határon csak jövedéki ellenőrzést végeznek

A magyar vámosok és pénzügyőrök nem vesznek és nem is vehetnek el húsárut a román állampolgároktól, csak a jövedéki termékeket ellenőrizhetik - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

A távirati iroda azt követően kereste meg Sipos Jenőt, hogy a román Konzervatív Párt elnöke a bukaresti magyar nagykövet meghallgatását kezdeményezte a román-magyar határon kialakult helyzet tisztázása céljából.

A VPOP szóvivője elmondta, a megjelent hírek alapján több vizsgálatot is indítottak, ám nem találtak olyan esetet, amikor húskészítményt, szalonnát, kolbászt vettek volna a vám- és pénzügyőrök a határon.

Arra a kérdésre, milyen jogszabályok alapján vizsgálódhatnak a pénzügyőrök, Sipos Jenő azt közölte: a román-magyar határon csak jövedéki ellenőrzést végeznek. A sajtóban megjelent "pénzügyi ellenőrzés" feltehetőleg a jövedéki ellenőrzést jelent.

Utalt arra, hogy Románia a jövedéki termékek vonatkozásában derogációt kapott 2009 végéig az Európai Uniótól, mert e termékek adószintje eltér a közösségi államokban alkalmazott adószinttől.

Az uniós és a magyar jogszabályok alapján tehát a VPOP-nak joga van jövedéki ellenőrzést tartani. Ez nem állandó ellenőrzést jelent, hanem szúrópróbaszerű vizsgálatot - tette hozzá.

hirado.hu/MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában