Ország-világ

2007.01.26. 15:19

A Szentkúti-csatorna összeköthet

A tervezése már elkészült annak a most még kiszáradt – Darnózselitől Lipótig érő – Szentkúti-csatornának, mely a Nováki-csatornát kötheti össze a közép-szigetközi vízrendszerrel. A mentett oldali rehabilitáció kedvezőbb viszonyokat teremtene nemcsak Közép-, hanem akár Alsó-Szigetközben is.

Cséfalvay Attila

A szigetközi mentett oldali vízpótlás részeként még a Szigetköz-rehabilitáción nyert az önkormányzat a Szentkúti-csatorna tervezésére közel hárommillió forintot. [namelink name="Kertész József"], az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ásványrárói szakaszmérnökségének vezetője elmondta: az élőhely-rehabilitáció elsősorban Közép-Szigetközt érinti, de kis vizes időszakban nemcsak darnózseli és lipóti, hanem nagyobb területek vízpótlásában is szerepet játszhat.

Újabb rehabilitációs lépés

A tervek elkészültek, jelenleg a vízjogi létesítési engedélyre várnak. „Ismét vizes élőhely létesülhet, s egy újabb kis lépést tehetünk a Szigetköz rehabilitációjában” – mondta a szakaszmérnök. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Darnózseli önkormányzatának kérelmére a szentkúti összekötő csatorna vízellátására indított előzetes vizsgálatot. A felügyelet vizsgálatában megállapította: jelentős környezeti hatás nem várható a vízellátás kivitelezése során. Ehhez környezeti hatásvizsgálat nem szükséges, azonban az eljáró hatóságtól vízjogi létesítési, majd üzemeltetési engedélyt kell beszerezni.

Három zsilip, két áteresz

A kivitelezési munkálatok – csatorna, zsilipek létesítése – befejezése után tereprendezési munkálatokat végezhetnek. A Szentkúti-csatorna a mentett oldali felső- és közép-szigetközi „vízrendszerek” közötti kapcsolat lehet. A mű teljes hossza 4832 méter, ebből 2200 méteren mederbővítésre van szükség. A vízpótlás során másodpercenként 2,3 köbméter víz érkezne a rehabilitált részre. A csatorna a Mikotai-zsilip alvízi medencéjéből indul ki: a mederben a vízszintszabályozást három zsilipes áteresz biztosítja majd. Ezenkívül két önálló áteresz épül még. A 2007 és 2013 között befolyó uniós forrásokra pályázhatnak az engedélyek beszerzése után, elsősorban uniós KEOP-forrásokat keresnének.

„ A hiányzó láncszem”

Az Állami Erdészeti Szolgálat szombathelyi igazgatósága több feladatra is felhívta az önkormányzat figyelmét. Egyrészt kérelmezni kell az érintett erdőterület termelésből való kivonását, majd annak igénybevétele újraerdősítési költség mellett tervezhető. [namelink name="Fazekas Zoltán"] polgármester elmondta: hamarosan megszerzik a szükséges engedélyeket. „Az észak–déli vizes összekötés a hiányzó láncszem. A csatorna teljesen kiszáradt, s új mederszakasz építését is tervezzük.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában