Ország-világ

2007.01.24. 15:19

A Tárki is jelentős Fidesz-előnyt mért

A Tárki legfrissebb adatai szerint - amelyek összecsengenek a Medián és a Századvég januári felméréseivel - továbbra is jelentős a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben.

A Tárki legfrissebb adatai szerint - amelyek összecsengenek a Medián és a Századvég januári felméréseivel - továbbra is jelentős a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben. A közvéleménykutatás megállapítja: továbbra is alacsony a pártot választók aránya. "A Fidesz előnye az MSZP-vel szemben továbbra is jelentős, hiszen az ellenzéki párt 13 százalékponttal vezet a nagyobb kormánypárttal szemben az összes választó, és 27 százalékponttal a biztos szavazó pártválasztók között" - írja a Tárki összegezése. Továbbra is alacsony a pártot választók aránya, ami különösen a kormánypártok esetében érzékelhető; ezzel párhuzamosan pedig a bizonytalanok és a pártot tudatosan nem választók aránya emelkedett.

A Tárki felmérése szerint a parlamenten kívüli pártok támogatottsága is kissé emelkedett. Ami a két nagy pártot illeti - írja a Tárki -, a decemberi huszonegy százalékkal szemben az MSZP-re januárban az összes választó tizenhét százaléka szavazna, míg a Fideszre e hónapban harminc százalékuk voksolna. Ez decemberben harmincegy százalék volt.

A közvéleménykutató cég szerint ha a szavazatok alakulását a biztos szavazó pártválasztók csoportján belül nézzük, akkor - a pártok, különösen a kormánypártok iránti általános bizalomcsökkenésnek köszönhetően - még ennél is nagyobb különbséget találunk. Szám szerint ez azt jelenti, hogy a Fidesz támogatottsága öt százalékpontos emelkedés után januárra ötvenhét százalékra nőtt, míg a szocialista párt ugyanennyit, azaz öt százalékpontot veszítve harminc százalékon áll.

"Ennek eredményeként a biztos szavazó pártválasztók körében a decemberben tapasztalt tizenhét százalékpontos Fidesz-előny huszonhét százalékpontra nőtt" - összegezi a cég.

A kisebb parlamenti pártokkal kapcsolatban a felmérés megállapítja: az "apátia" e pártokat csak mérsékelten érinti, hiszen az MDF-re a szavazatukat biztosra ígérő pártválasztók öt százaléka voksolna a múlt hónapban tapasztalt hat százalékkal szemben.

Az SZDSZ a decemberi öt százalékos támogatottsága pedig januárra három százalékra csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában