Ország-világ

2007.01.11. 15:19

A tartós smink

Hallott már a tartós sminkről, de nem tudja, hogy mi mindenre jó és miben különbözik a tetoválástól?

Tartós smink (TATTOO, Permanent Make Up)

SZAKÉRTŐNK

Csikár Krisztina mesterkozmetikus

Hallottam már a tartós sminkről, de nem tudom, hogy mi mindenre jó?

A Permanent Make Up (tartós smink) során a hiányzó szemöldököt, szempillákat lehet pótolni, a szemet és az ajkakat vonzóan ki lehet hangsúlyozni, a pigment zavarokat a bőr színével össze lehet hangolni. Baleset vagy betegség után a szemöldök, száj, mellbimbó vagy hegnyom korrekciójára is alkalmas.

Miben különbözik a tartós smink és a tetoválás?

A tetoválás mélyen behatol a bőrbe, míg a tartós sminknél a festéknyomot csak a legfelső hámrétegbe juttatjuk be, így a formák a legújabb divat szerint átalakíthatóak. A tartós smink kb. 3-5 évig marad a bőrben, tehát tartós, de nem végleges.

Szívesen kipróbálnám a tartós sminket, de félek, mert tudom, hogy biztonságos-e?

Igen. A kezelés allergia-tesztelt festékek felhasználásával történik. Ha valaki nagyon érzékeny, lehetőség van arra is, hogy próba pigmentálást végezzünk egy kis felületen. A munka első lépése, hogy a formát előrerajzoljuk, így biztos lehet a vendég, hogy a kezelés végeztével a megbeszélt és számára a legelőnyösebb vonalakat pigmentáljuk.

Nagyon szeretnék tartós sminket, de félek, hogy fájdalmas a kezelés. Valóban fájdalmas?

A kezelést akupunktúrás tűvel végezzük és a hám legfelső rétegében dolgozunk, ezért egyéni érzékenységtől függően csak enyhe fájdalomérzet fordulhat elő. Kezelés előtt egy felület-érzéstelenítő krémet, gélt is használunk.

A tartós smink tetoválása után van-e heg, illetve mennyi ideig és mi a teendő?

A kezelés után közvetlenül a választott szín intenzívebb, élénkebb. A szem és a száj tetoválás után előfordulhat, hogy a kezelt felület duzzadtabb, de ez pár óra alatt fokozatosan megszűnik. Az első héten nem javasolt az uszoda, szolárium, napozás. A felületet krémezni kell pár napig.

Nem vagyok elégedett a szemöldökömmel, de nem tudom, hogy mi állna jól nekem. Ebben is tudnak tanácsot adni?

Az arc hosszát és szélességét kifestéssel és pigmentálással optikailag meg lehet változtatni. Pl: szélesebbnek hat egy arc, ha a szemöldök legmagasabb pontját a halántékhoz közelebb helyezzü, vagyis arcközéptől kifelé. Nagyon fontos tehát a forma előrajzolása, szerkesztése.   *

Mindig gondban vagyok, hogy milyen színeket használjak sminkelésnél? Barna bőrű, sötét hajú vagyok, mit javasol?

A bőr, haj és szemszín alapján különböző bőrtípusokat állíthatunk fel.
A fekete, a hispán és az ázsiai típusok hajlamosak a színek elnyelésére vagy sötétebbé változtatják a színt, mert ezek a bőrtípusok hiperpigmentálódhatnak. Nagy mennyiségű melanint tartalmaznak. A melanin színe sötét barnás-fekete és ezzel a keveredik a Permanent Make Up során választott és bevitt festék. Annál a vendégnél, akinek sok a kék pigmnentje, tudatosan figyelni kell, hogy meleg színeket válasszunk, hisz a színdinamika szerint a narancs színnel lehet közömbösíteni a kéket. Az elsődleges színkör elemei: a piros, sárga és a kék, s ezekből a színekből indul ki a többi szín. A meleg színek több pirosat, sárgát tartalmaznak, míg a hideg színek kéket.

Attól tartok, hogy megunom a sminket és változtatni szeretnék majd. Lehetséges ez?

Ezzel a technikával bejuttatott pigment csak a hámréteg felső soraiban helyezkedik el, így 3-5 év alatt kopik a ki a bőrből. Tehát változtatható a forma és a szín is. A pigmentek kopása folyamatos, így 1-2 év után már halványabb a szín a bőrben, de ezt bármikor frissíthetjük.

Sajnos a kozmetikus, akinél tetováltattam, elrontotta a tetoválást. Lehet valamit tenni?

Ha friss a festékbevitel akkor speciális anyaggal kioldható a bőrből. Ha nem friss, akkor bőrszínnel lefedhető az elrontott vonal és az új forma kialakításával javítható.

*

Méréstechnikák

A szakember az arcmérés technikáját azért alkalmazza, hogy meg lehessen állapítani, hogy hogyan lehet közelebb kerülni egy bizonyos szépségideálhoz. Leginkább arra szolgál, hogy arcának felépítését és szerkezetét lehetőség szerint pontosan megismerjük. Egyrészt azért, hogy a szép vonalakat jobban kidolgozhassuk és kiemelhessük, másrészt azért, hogy természetesen a kisebb hibákat ügyesen kasírozhassuk illetve kiigazíthassuk.

A szemöldök bemérésének technikája

1. A szemöldök kezdete
- az orrcimpa kiindulási pontja
- a szem belső szögénél elhaladva

2. A szemöldök legmagasabb pontja
- az írisz (szivárványhártya) külső széle –egyenesen – magas

3. A szemöldök vége
- az orrcimpa kiindulási pontja
- a szem külső szöge mentén
A szem kimérésének technikája

4. A nyitott szem szemtávolsága
- a nyitott szem és a szemöldök között mindig lennie kellene helynek egy második szivárványhártya részére

5. Szemtávolság
- a két szem között annyi távolságnak kellene lennie, hogy egy harmadik szemet oda lehessen helyezni
- sűrű állású szemek = a szemek közötti hely túlságosan kicsi
- az egymástól távol álló szemek= a szemek közötti hely túlságosan nagy

Csikár Krisztina mesterkozmetikus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában