Ország-világ

2007.01.18. 15:19

A tavalyihoz hasonló növekedésre számít Joaquín Almunia

A tavalyihoz közeli gazdasági növekedésre számít az euróövezetben idén is az EU pénzügyi biztosa, Joaquín Almunia. - 2007-et majdnem akkora GDP-növekedéssel fogjuk végezni, mint 2006-ot - mondta egy üzleti konferencián Madridban csütörtökön.

Az Európai Bizottság 2,6 százalékos növekedést becsül tavalyról, azaz 2006-ról. Az Európai Bizottság a legutóbbi, novemberben kiadott őszi előrejelzéseiben idénre 2,1 százalékos, jövőre, azaz 2008-ban 2,2 százalékos GDP-növekedést jósolt az euróövezetnek.

Az Európai Központi Bank (EKB) túlhevültnek tartotta a tavalyi ütemet. Az EKB tavaly februárban módosított olvasatában az inflációmentes, azaz fenntartható GDP-növekedési képesség az euróövezetben közelebb van évi 2 százalékhoz, mint a korábban becsült évi 2,5 százalékhoz.

A bank 2005. decemberben kezdte mostani szigorító ciklusát, 2 százalékos, rekord alacsony szintről indulva, azóta hatszor emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, legutóbb decemberben, újabb negyed százalékponttal 3,50 százalékra. A következő emelést, 3,75 százalékra, jelenleg márciusra várják a piacon

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában