Ország-világ

2007.01.22. 15:19

A test jelzései

Sokan tanácstalanok, és nem tudják, hogy fájdalmukkal, panaszukkal mikor és milyen orvoshoz forduljanak. Mikor kell mentőt hívni, és mikor lehet még várni? Ezekre a kérdésekre ad választ, és a leggyakrabban előforduló tüneteket mutatja be dr. Kullmann Tamás, belgyógyász orvos Betegségek tünetei – Mikor forduljunk orvoshoz? című könyve.

A könyv a SpringMed Kiadó gondozásában megjelenő Egészségtár sorozat nyolcadik kötete. Nem szakembereknek szóló tudományos munka, hanem közérthetően, világosan megfogalmazott mű arról, hogy a különböző panaszokkal mikor és milyen orvoshoz kell fordulni. A könyv szervrendszerenkénti csoportosításban, a leggyakrabban előforduló tüneteket mutatja be azzal a céllal, hogy az olvasó tisztában legyen teste jelzéseivel, és józanul, higgadtan mérlegelve a megfelelő időben menjen el a szakemberhez.

Megtudható például, hogy a szokatlanul erős mellkasi, hasi fájdalom és fejfájás azonnali kórházi ellátást igényel. Felhívja a figyelmet arra, hogy általában a menedzsereknél előforduló probléma, hogy szívinfarktus esetén tovább akarják intézni ügyeiket, mintha egy telefon fontosabb lenne életüknél. Ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy a szerelmi bánat okozta „szívfájdalom" orvosi szempontból nem számít életveszélyes állapotnak.

További részletes információ olvasható a derékfájásról, lázról, szívdobogásról, emésztési panaszokról, testsúlyzavarokról, bőr-, idegrendszeri, érzékszervi tünetekről, hangulatzavarokról.

A kötet utolsó fejezetében a szerző az egészség megőrzése érdekében ad – tegező hangnemben – életmódtanácsokat. Szót ejt többek között az evésről, alvásról, dohányzásról, sportolásról, italokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában