Ország-világ

2007.01.07. 15:19

Adókedvezményeket is eltöröltek

A már életbe lépett adóváltozások miatt számos, korábban megszokott adókedvezménytől elbúcsúzhatunk. Vagyis jövőre, amikor 2007-es jövedelmünkről készítjük el az adóbevallást, jóval kevesebb adó-visszatérítésre leszünk jogosultak.

Fekete Klára

A januártól életbe lépő adóváltozások számos kedvezményt hátrányosan érintenek. Elbúcsúzhatunk a sulinetes számítógép-vásárlás lehetőségétől a népszerű adókedvezménnyel együtt. Igaz, a program feltételei korábban is szigorodtak, 2006-ban már csak a megvásárolt számítógép vagy laptop értékének 50 százalékával, legfeljebb pedig 60 ezer forinttal csökkent az adóalap.

Nincs többé kedvezményes lakáshitel sem: a január elseje után megkötött szerződéseknél, illetve amelyeknél tavaly nem kezdődött meg a törlesztés, már nem vehető igénybe adókedvezmény a lakáshitel törlesztéséhez. A korábban szerzett jogosultság változatlan feltételek mellett öt évig érvényben marad. Az éves törlesztőrészlet 40 százaléka igényelhető vissza új lakás vásárlása esetén, míg használt lakásnál vagy lakásbővítésnél, -felújításnál 30 százalék, a maximum évi 120 ezer forint.

Idén több esetben módosul a kedvezmények igénybevételének jövedelmi korlátja: felsőoktatási tandíjkedvezményt, valamint élet- és nyugdíj-biztosítási kedvezményt csak 3,4 millió forint éves jövedelem alatt lehet igénybe venni, legfeljebb évi 100 ezer forint értékben. A jobb hírek közé tartozik, hogy a családi pótlék 2007-ben az infláció várható mértékével, 6,2 százalékkal emelkedik. Egy-egy gyermek után legalább 700 forinttal többet kapnak havonta a családok, míg a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek esetében 1300–1400 forint a növekedés.

Jelentősen emelkedik az üdülési csekkek összértéke 2007-ben, szűkül ugyanakkor a felhasználhatóság és a jogosultak köre is. Hat területen: üdülés, pihenés, kikapcsolódás, betegségmegelőzés, egészségmegőrzés és szabadidősport céljából használható fel az üdülési csekk. További szigorítás, hogy a munkáltató ezentúl csak munkavállalójának, azzal közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának, valamint tőle nyugdíjba ment magánszemélynek adhat üdülési csekket.

Nőtt viszont az étkezési utalványok adómentes havi értékhatára. Az úgynevezett hidegutalványok esetében ez 4500-ról 5000 forintra, míg a melegutalványoknál 9000-ről 10 ezer forintra emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában