Ország-világ

2007.01.04. 15:19

Az idei év lesz a legmelegebb a Földön

Az idei év lesz a legmelegebb a Földön, amelynek során hőmérsékleti rekordok születnek majd a globális felmelegedés és az El Nino időjárási jelenség miatt - közölte csütörtökön a brit meteorológiai intézet.

A hivatal szerint a két tényező együttes hatására várhatóan magasabbak lesznek az 1998-ban mért rekord átlaghőmérsékletek. A tavalyi év volt a hatodik legmelegebb a Földön a rekordok listáján. Katie Hopkins, az intézet tudományos munkatársa elmondta: az új információ arra figyelmeztet, hogy klímaváltozás megy végbe a világban. Az ENSZ időjárás ügynöksége szerint a Földön 150 évre visszamenőleg mért tíz legmelegebb év mindegyikét 1994 után regisztrálták.

A brit meteorológiai intézet, amely mindig januárban hozza nyilvánosságra éves előrejelzését, arra hívja fel a figyelmet, hogy 0,54 Celsius-fokkal magasabb lesz az átlaghőmérséklet a Földön az 1961-1990 között mért 14 Celsius-fokos átlaghőmérséklethez képest. Hatvan százalék az esély arra, hogy 2007 olyan meleg vagy talán melegebb legyen mint a csúcstartó 1998-as év, ami 0,52 százalékkal volt magasabb a hosszú ideig átlagnak tekintett hőmérsékletnél.

Számos tudós egyetért abban, hogy az átlaghőmérséklet két-hat Celsius-fokkal növekszik meg a magas széndioxid kibocsátás miatt ebben az évszázadban a szerves üzemanyagok égetése következtében az energiatermelésben és a közlekedésben. A következmény az lesz, hogy megolvadnak a sarkok jégmezői, növekszik a tengerek szintje. Az időjárás változásával áradások, heves viharok keletkezhetnek, nyomukban éhínséggel, emberek millióit sodorva ezzel veszélybe.

Nicholas Stern, a Világbank egykori vezető közgazdásza szerint sürgősen szembe kell nézni a globális felmelegedés veszélyeivel, és minden késlekedés megtöbbszörözi a várható kiadásokat. A kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv az egyetlen átfogó akcióterv a széndioxid kibocsátás mérséklésére, de hatálya 2012-ben lejár, és a világ legnagyobb környezet szennyezője - az Egyesült Államok - és az olyan végtelenül gyorsan fejlődő gazdaságok, mint Kína és India is elutasítja az egyezményt.

A brit meteorológiai intézet szerint a csendes-óceáni térség időjárási mintáit megzavaró El Nino jelenség az év első néhány hónapjában fejti ki hatását, mérsékelten. Megjegyzik ugyanakkor, hogy bizonyos eltolódás van az El Nino és az időjárásra kifejtett teljes körű hatásának megmutatkozása között, következménye az év közepén lesz majd érzékelhető.

A 2007-es év ugyanakkor a környezetvédelmi diplomácia szempontjából nagyon zsúfolt lesz. Németország, amely az EU, valamint Nyolcak (G8: a hét vezető ipari állam és Oroszország) soros elnökségét is átveszi, a klímaváltozás kérdésével kíván tevékenyen foglalkozni idén. Ebben támogatja őt Nagy-Britannia, amely sürgette, hogy ez a kérdéskör a G-8-ak napirendjén elkelő helyet kapjon a júniusban Németországban rendezendő csúcstalálkozón. Egyre nagyobb a nyomás, hogy a fórumon kialakítsák a kiotói klímavédelmi jegyzőkönyv lejárta utáni időszakra vonatkozó tárgyalások kereteit.

Reuters/MTI/hirado.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában