Ország-világ

2007.01.31. 15:19

Betilthatják a dohányzást az unió közterületein

Teljes dohányzási tilalmat rendelne el az Európai Unió közterületein Markosz Kyprianu egészségügyi biztos. Hivatalos adatok szerint a passzív dohányzás évente 79 ezer európai állampolgár halálát okozza, ennek mintegy kilencszerese a dohányzás miatt évente elhalálozók száma.

Az EU 27 tagállamát sürgetik, hogy fogadjanak el egységes szabályozást a dohányzás korlátozására. Markosz Kyprianu brüsszeli beszédével közvitára bocsátotta a kérdést.

Az EU tagországai közül elsőként Írország vezetett be dohányzási tilalmat a zárt nyilvános helyeken, 2004-ben. Az Egyesült Királyság az idén tervezi követni az írek példáját. Más tagállamok részleges tilalmat vezettek be, így elkülönített dohányzó-helyiséget engedélyeznek a bárokban és éttermekben.

Egy tavalyi közvélemény-kutatás szerint a dohányzási tilalom nagy támogatottságot élvez azokban az országokban, ahol bevezették. A megkérdezettek több mint 80 százaléka örülne a zárt nyilvános helyeken érvényes teljes dohányzási tilalom bevezetésének, ám csak 61 százalék támogatná a tilalom bevezetését a vendéglátóipari létesítményekben.

A John Player, a Davidoff és a West cigarettamárkák termelője, az Imperial Tobacco szerint kevés tudományos bizonyítéka van annak, hogy mások dohányfüstje bármilyen betegséget okozna. Egészségügyi szakértők ugyanakkor felszólították az EU-t, hogy ne álljon meg a dohányzási tilalmaknál, például hatékonyan vegyen részt a dohányzásról való leszoktatás programjaiban.

Az írországi tilalmat a skóciai követte, az Egyesült Királyság többi részén július 1-től erősödik a szigor. Málta, Olaszország és Svédország részleges tilalmat rendelt el, elkülönített helyiségekben engedélyezi a dohányzást. Észtország és Finnország hasonló intézkedéseket tervez az idén. Franciaország is tilalmat rendelne el jövőre, miután az irodákban, kórházakban, iskolákban és áruházakban csütörtökön lép életbe a tilalom. Belgium, Ciprus, Hollandia, Litvánia, Spanyolország és Szlovénia bizonyos engedményeket alkalmaz a vendéglátóiparban.

A legtöbb tagállam tiltja, vagy korlátozza a dohányzást az iskolákban, a kórházakban, a kormányzati intézményekben, a színházakban, a mozikban és a tömegközlekedési járműveken. Ezzel szemben például Németország semmiféle tilalom bevezetését nem tervezi.

Markosz Kyprianu egy sor lehetséges intézkedést sorolt fel a dohányzás csökkentésére. Ezek közé tartozik a füstmentes övezetek kialakítása; önszabályozás a reklámozásban; nem kötelező ajánlatok és kötelező szabályok kiadása az Európai Bizottság részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában