Ország-világ

2007.01.16. 15:19

Borkai Zsolt vállalkozók között

Szokásos év eleji fórumára hívta meg a megyei kereskedelmi és iparkamara Borkai Zsolt győri polgármestert, ahol a városvezető a vállalkozókat érintő témákban válaszolt a cégvezetők kérdéseire, többek közt a közlekedéssel és a bevásárlóközpontokkal kapcsolatban.

R. Z.

– Hivatalba kerülésem óta rengeteg gazdálkodó keresett meg, számos ötletről számoltak be és együttműködési készségükről tettek bizonyságot. Ennek főként azért örülök, mert az idei, szűkös esztendőben több beruházást csak közösen, befektetőkkel együtt tud megvalósítani az önkormányzat – kezdte a megyei kereskedelmi és iparkamara vállalkozói fórumán tegnap tartott tájékoztatóját [namelink name="Borkai Zsolt"] városvezető.
A polgármester a városi közlekedés előkészített, engedélyeztetés alatt álló forgalomszervezési változtatásairól is beszélt, amelyek várhatóan jelentősen meggyorsítják a haladást Győrben. A kamarai tagok egyike azonban azt a javaslatát is megfogalmazta, miszerint a kamionokat ki kellene tiltani a megyeszékhelyről. [namelink name="Borkai Zsolt"] a sokak számára kívánatos változtatást – amit maga is jónak tartana – azonban csak úgy tartja megvalósíthatónak, ha sikerül megteremteni annak feltételeit, hogy a teherforgalom a várost elkerülje.

Nem emelnek adót

A résztvevők persze leginkább arra voltak kíváncsiak, milyen segítséget tud a város biztosítani a helybeli vállalkozásoknak, vállalkozóknak. [namelink name="Borkai Zsolt"] ezért beszélt arról, hogy ugyan a tavalyinál szűkösebb költségvetés nem tette lehetővé, hogy adót csökkentsenek, már meg is született arról a döntés, hogy nem is emelnek. Azt is elmondta, hogy várhatóan a pólusprogram keretében Győr mint Autopolis jelentős pályázati támogatásokhoz jut és az így elkezdődő fejlesztésekhez számos kis- és középvállalkozás tud csatlakozni. Mindemellett a városvezető szavai szerint, ahányszor befektetőkkel tárgyal, mindig elmondja, hogy lehetőleg győri alvállalkozókat alkalmazzanak. Az egyik megjelent építőipari vállalkozó külön kérte is, hogy részesítsék előnyben a győri kivitelezőket a győri építkezéseknél. Ugyanis, mikor más városokban kiírt tenderekre pályázott, rendre azt tapasztalta, hogy máshol ez megoldott. Úgy véli, ezt itt is megtehet né az önkormányzat.

Szaporodó multik

A tervezett ipartörténeti gyűjtemény létrehozása céljából életre hívott alapítvány képviselői kérték Borkait, hogy a szervezet kiemelten közhasznúvá válásában működjön közre. A kiskereskedőket képviselő, maga is a szakmában dolgozó kisvállalkozó azt kérdezte, hogyan védi a polgármester a helyi kiskereskedőket az egyre szaporodó multikkal szemben. Nemcsak számukat, hanem hosszú, hétvégi nyitva tartásukat is kifogásolta. [namelink name="Borkai Zsolt"] ezzel kapcsolatban elmondta, vizsgálják, hol az ésszerű határa a nagy bevásárlóközpontok gyarapodásának, főként a tekintetben, milyen hatással – például a forgalomterhelés szempontjából – vannak környezetükre. Szerinte az elkövetkezőkben épülők elhelyezkedésére a városnak különösen kell ügyelnie. Úgy érzi azonban, az önkormányzatnak nincs sok eszköz a kezében ezzel kapcsolatban, jogi lehetőségei – többek közt a nyitva tartás szabályozását illetően – korlátozottak. Véleménye szerint nem is jelentene jelentős forgalom- és bevételnövekedést a kisebb üzleteknek, ha a multik mondjuk este hatkor bezárnának. Azonban nyitottságot mutatott arra, hogy a vállalkozók ezzel kapcsolatos, kidolgozott javaslatairól – amennyiben elkészülnek – az önkormányzat tárgyalást folytasson.

Hotelek, konferenciák

A kötetlen hangulatú találkozón a gazdasági élet szereplői, a cégvezetők arról is szóltak, hogy nincs megfelelő négycsillagos szálloda a városban, ahol annyi szálláshely lenne egy helyen, amennyi egy nagyobb konferenciához szükséges. Az üzleti ebédekhez megfelelő, elegáns helyeket is hiányolják a megyeszékhelyről. Példaként a bécsi városháza pincéjében lévő éttermet, a Rathauskellert említették meg. Sőt, az is szóba került, hogy egy nagy bálteremre is szükség lenne. Borkai szerencsésnek tartja, hogy ilyen tervekkel több befektető is megkereste. Elárulta: olyan is akad köztük, aki nemcsak szállót, hanem konferencia-központot is létrehozna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában