Ország-világ

2007.01.31. 15:19

Börtönt kaphatnak a kötelességszegő könyvvizsgálók

A cég anyagi helyzetéről szándékosan valótlant jelentést adó könyvvizsgálók akár 2 év szabadságvesztésre is számíthatnak egy frissen beterjesztett Btk. módosítás alapján.

Tegnap nyújtotta be az igazságügyi és rendészeti miniszter módosító javaslatát az Országgyűlésnek. Új tényállásként kerül be a javaslat szerint a Btk.-ba a könyvvizsgálói kötelességszegés. Ezt az a könyvvizsgáló követi el, aki a szakmai szabályok megszegésével (valótlan tény állításával, vagy valós tény megtévesztésre alkalmas állításával) a vizsgált cég vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetéről megtévesztésre alkalmas jelentést ad. A büntetés - vétségről lévén szó - legfeljebb 2 év szabadságvesztés lehet.

Változott ugyanakkor a bűncselekmény megvalósításához szükséges kárérték mértéke: ezt az új törvényjavaslat 50 ezer forintról 100 ezerre emeli. Az ez alatti károkozás pusztán szabálysértésnek minősülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában