Ország-világ

2007.01.16. 15:19

Bővülnek az élettársak jogai a PT tervezete szerint

A megújuló Polgári törvénykönyv tervezetében szereplő családjogi könyv koncepciója és új szabályai azt bizonyítják, hogy az európai tendenciának megfelelően Magyarországon is bővülnek az élettársak jogai.

A tervezet az élettársak számára előírja a kölcsönös együttműködési és támogatási kötelezettséget, és azt, hogy a hosszabb időn keresztül fennállt kapcsolat megszűnése után védettséget kell biztosítani az arra rászoruló élettársnak. A tartási jogot tízévi élettársi együttélés alapozza meg, de ha a kapcsolatból gyerek született, egyévi együttélés is elegendő. A kapcsolat regisztrálását az önkormányzatoktól kérhetik majd az élettársak. Egy személynek egyszerre csak egy élettársi kapcsolata jegyezhető be. Az élettársi kapcsolat ugyanakkor nem a regisztrációval jön létre és nem a törléssel szűnik meg.

A tartásra az élettárs ugyanúgy jogosult, mint a házastárs, nincs alapvető különbség a gyermekelhelyezés, a szülői felügyelet, a kapcsolattartás, a tartásdíj kérdésében sem, és egyformán kezeli a jog az özvegyi nyugdíjat és a lakásszerzési kedvezményeket is. Az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közreműködésük arányában jutnak közös tulajdonhoz, és vagyonjogi szerződést is köthetnek egymással. A felek együttélésük során önálló szerzők, egyikük szerzése nem hat ki a másikéra, egymás tartozásaiért nem felelnek, ám a kapcsolat megszűnésekor bármelyikük kérheti az együttélés alatt szerzett vagyonszaporulat megosztását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában