Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Csökken a támogatás

Folytatás az 1. oldalról.

G. M.


Emelnek is, meg nem is

– A színház előző évben 187 millió forintos támogatásban részesült az önkormányzattól. Az előzetes tárgyalások alapján úgy látjuk, elkerülhetetlen lesz a nadrágszíjmeghúzás 2007-ben. De hogy milyen mértékben, arról még nincs végleges döntés. Február közepe táján már világosabban fogunk látni, milyen keretek között gazdálkodhatunk – mondta az ügyvezető igazgató, aki hangsúlyozta: szükségszerű, hogy gazdaságosabban működjenek, de ennek terhét nem kívánják áthárítani a közönségre. Pszig semmiképpen nem nyúlnak a jegyárakhoz – így a SÜH-programok belépőit sem fogják emelni –, az új szezontól is csak az inflációt meg nem haladó mértékben nőnek majd a jegyek és a bérletek árai. Eleget tesznek a városvezetés kérésének is: a gyermek- és az ifjúsági előadások belépőit egyáltalán nem fogják emelni.

Fontos az előadás-

és nézőszámemelés


– A színház ilyen helyzetben előremenekül – fejtette ki [namelink name="Nyerges Ferenc"]. – Egyrészt csökkenteni kell a darabok bekerülési költségét – például a jelmezekre, díszletekre, személyi költségekre költött összegeket –, másrészt szerencsés lenne az előadások és ezzel együtt a nézők számának az emelése.
– A színtársulat új évadjának szerződéseinél is változások lesznek: a törvény értelmében a folyamatosan foglalkoztatottak – az évadban három vagy annál több darabban színpadra lépők – esetében a munkaviszony formát ajánljuk fel a művészeknek az eddigi megbízási szerződések helyett.

Több variáció műsortervre

– Hónapok óta gondolkodom a jövő évad tervein, hogy a megváltozott gazdasági körülmények között is biztosítsuk a magas színvonalú, mégis alacsonyabb bekerülési költséggel járó színházi élményt. Lassan már a darab jogdíjassága is szemponttá válik – tette hozzá Szilágyi Tibor színigazgató, aki több variációból alakítja ki a február végére összeállítandó, az anyagi korlátokat figyelembe vevő végleges műsortervét. – Pár éve még harmincmillió forintot fordíthattunk díszletre és jelmezre, tavaly már csak húszmilliót. A hat nagyszínházi mellett a kisszínházi bemutatók száma egyelőre még kérdéses. Egy azonban biztos: egy olyan kultúrvárosnak, mint Sopron, nem szabad feladnia önálló színházát, így kamaraszínházát sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában