2007.01.12. 15:19
Egyre kockázatosabb a hazai menzákon enni
Gyakran veszélyesek és nem megbízhatóak a hazai menzák - legalábbis az élelmiszerbiztonsági hivatal szerint. Egy most elkészült fogyasztóvédelmi vizsgálatban az szerepel, hogy sok konyha engedély nélkül működik.
Gyakran azt sem lehet tudni, hogy a menzák honnan szerzik az alapanyagokat. Az élelmiszerbiztonsági hivatal vezetője azt mondja, a közétkeztetés egyre kockázatosabb. Az utóbbi évben nőtt a megbetegedések száma és új típusú kórokozók jelentek meg –mondta Szeitzné dr. Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója.
Évente több mint kétezren mennek orvoshoz, mert rossz minőségű étel miatt betegek lettek. Az ételmérgezések több mint 70 százaléka éttermekben, menzákon történik. A fogyasztóvédők nemrég 11 megyében ellenőrizték az iskolai étkezdéket. Tapasztalatuk szerint van hiányosság bőven. Sokszor például az alapanyagokról nem lehet tudni, honnan származnak.
Csajági Éva, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezető-helyettese elmondta: gyakran találkoztak olyan problémával, hogy ezeknek az alapanyagnak az eredetét nem tudták igazolni. Veszélyforrást jelenthet, ha nem lehet tudni, milyen eredetű élelmiszerből készülnek az ételek. A vizsgálat szerint sok konyha engedély nélkül működik. Összesen 56-ot vizsgáltak országszerte, és 44-ben találtak valamilyen hiányosságot.