Ország-világ

2007.01.15. 15:19

Egyre ügyesebben hamisítják az eurót

Tavaly 164 ezer hamisított euróérmét és 565 ezer hamis euróbankjegyet vontak ki a forgalomból - derül ki az Európai Központi Bank (ECB) által nyilvánosságra hozott jelentésből.

A hamisítványokat többnyire a nemzeti központi bankok zárolták. A hatóságok növelték és jobban koordinálták erőfeszítéseiket a hamisítás elleni küzdelemben, s a rendőri szervek sikeres akciókat tudhatnak maguk mögött.

A Bizottság álláspontja szerint a hamis euróérmék aránya miatt nem kell aggódnia a pénz használóinak, hiszen a hamisítványok száma elenyésző a forgalomban lévő 69 milliárd eredeti érméhez képest. Bár a hamis érmék egyre jobban kidolgozottak, a jól beállított automaták nem fogadják be azokat.

A rendőri szervek tavaly mintegy 14 ezer hamis érmét foglaltak le, még mielőtt azok forgalomba kerültek volna. Olaszországban illegális érmekészítő üzemet zárattak be, s ezzel 12-re nőtt a 2002 óta felfedezett illegális pénzverdék száma.

A legtöbbet hamisított érme továbbra is a kéteurós maradt, a 2006-ban hamisított érmék 86 százalékát teszi ki. Leggyakrabban a német hátoldalú érméket hamisítják, de a többi nemzet hátoldala is fellelhető a hamisítványok között. Az euró bevezetése, vagyis 2002 óta egyébként összesen 550 ezer hamis érmét foglaltak le.

Az euróhamisítás elleni harc éllovasa a Bizottság mellett az Európai Központi bank (ECB), az Europol, az Interpol és az illetékes nemzeti hatóságok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában