Ország-világ

2007.01.10. 15:19

Elkezdődik Sopronban a báli szezon

Szombaton a horvátok táncos mulatsága nyitja meg Sopronban a báli szezont. Idén kevesebb, de az ígéretek szerint színvonalasabb esten mulathatunk, s lesz, ahol a retro jegyében készülnek...

Nagy Márta

A farsang a hagyományok szerint a nagy mulatságok, evések-ivások időszaka. Valaha így feledtették egymással a téli hideget, a sötétséget. Ma elsősorban társasági esemény, amelyen ki-ki megmutathatja magát, s az önfeledt szórakozás mellett még jótékonykodhat is.

Harmincéves jubileum

A Hotel Fagusban szombaton tartja jubileumi bálját a Kópházi és a Soproni Horvát Egyesület. Harminc esztendeje Kópházán rendezték meg az első, a horvát kultúra és hagyományok előtt tisztelgő táncos mulatságot, ám a rendezvény kinőtte a község nyújtotta lehetőséget. Idén is legalább kétszázötven vendégre számítanak a szervezők, köztük természetesen nemcsak nemzetiségiekre, hanem mindenkire, aki kedveli a horvát muzsikát. A belépőjegy ára 6.500 forint, amiért finom vacsorát és színvonalas műsort is kapnak a vendégek. Grubits Ferenc, Kópháza polgármestere alig győzi sorolni: fellép a Kópházi Tamburazenekar, az ugyancsak kópházi Golubice Női Kar, táncolni a Dalmáciából érkező Stanislav Bralic és az Ankora együttes zenéjére lehet, s Horvátországból érkezik a szintén fellépő Daniella Pintaric, a Zágrábi Operett énekese, aki hazájában tavaly Megasztár-győztes is volt. Nem maradhat ki a mulatságból a tombola sem, ahol olyan érté kes ajándékok találhatnak gazdára, mint egyhetes horvátországi nyaralás vagy színes tévé... A rendezvényre meghívást kapott több magas rangú horvát vendég is, és a szervezők a környező országban is értékesítettek már jegyeket.
Igazi farsangi bált is szervez a Hotel Fagus, amelyre február 24-én várják majd a vendégeket, és szakszervezeti bálnak is helyt adnak majd.

Jótékony rotarysok, mulató iparosok

„ Vadat és halat, s mi jó falat”– ez a mottója az idei Rotary-bálnak, amelyen – folytatva a hagyományt – soproni és környékbeli éttermek szolgáltatják a finomabbnál finomabb falatokat. A Liszt-központban január 20-án huszonnyolc vendéglős főztjéből lakhatnak jól a vendégek, akik 11 ezer forintot fizetnek a belépőért. Bizonyára sokan megteszik, azzal a jóleső tudattal, hogy a bál teljes bevétele a fogyatékos gyermekek képzését támogatja majd. Ezen a bálon a Club 7 és Varga Gábor együttese zenél.
A nagy hagyományokra visszatekintő iparosbált a Pannonia Med Hotelben tartják január 27-én. A 9.000 forintos belépőért a vendégek vacsorát, meglepetéseket, sztárvendéget, jó muzsikát és garantáltan jó hangulatú estet kapnak. Fellép Forgács Péter színművész, a zenét pedig a Juice együttes szolgáltatja.
Nem szabad elfeledkezni az iskolabálokról sem, hiszen a város ifjú lakói is készülnek a maguk mulatságára. A középiskolák többsége a Gyermek- és Ifjúsági Központban tartja meg az iskolabált.

Unicum és retro

A retro jegyében hirdeti meg idei táncos estjét az Unicum Kosárlabda Klub. Az egykor Gösser-névre is hallgató, nagy népszerűségre szert tett bálon a törzsközönség örömére újra a Bergendy Szalonzenekar lép fel, mellettük plusz hab a tortán a soproni Juice műsora. A február 3-i bál helyszíne ugyancsak a retrot idézi: a szervezők a VasVillába várják a vendégeiket – s nem csak nosztalgiázni! Itt a belépő mindössze 4.000 forint lesz.

De mit vegyünk fel?

Mit tesz az ember, ha bálba készül? Ha férfi, akkor benyúl a szekrénybe a szmokingjáért vagy a sötét öltönyéért, ellenőrzi annak állapotát, s a rendezvény előtt partnere toalettjéhez illő nyakkendőt választ. De ha nő megy bálba, annak komoly előzménye van! Először is a ruha. Alkalmi öltözékkel több üzlet is foglalkozik Sopronban, vannak erre szakosodott butikok is, érdemes tehát jól körülnézni. A Sopron Plazában található Antónió Divatcentrumban például nagy a választék. Az estélyi ruhák ára különböző, 25 ezertől 200 ezerig lehet válogatni, próbálgatni, kinek-kinek a lehetőségei szerint. Divat a deréktól lefelé hangsúlyozottan bővülő, tüll alsószoknyás, földig érő szoknya, a szűk, fűzőszerű felsőrész, ugyanolyan színű, hosszú kesztyűvel. Az üzletben azt is megtudtuk, örök klasszikus a fekete ruha, de merészebb színekben, pirosban és narancsban is készülnek szép alkalmi ruhák. Színben harmonizáló cipő és táska is kell a jó megjelenéshez, és pe rsze a mindezzel és az egyén stílusával is összhangban lévő ékszer sem maradhat el. Ha nem a tavalyi kiegészítőket vesszük elő, akkor bizony ez is tetemes kiadás.
Kozmetikushoz, manikűröshöz, fodrászhoz is el kell menni a nagy esemény előtt. A szoláriumbarnaságot már az egészséges, természetes bőr színének divatja váltotta fel, de a túlságosan fehéreknek megengedett egy kis mesterséges barnítás. A szempillák sötétek, a kéknek és a zöldnek is a mélyebb tónusa ajánlott, a tavalyi alkalmi fehér szempilla mára feledésbe merült. Főző Gábor, az L&F Szalon egyik tulajdonosa szerint továbbra is divat a feltűzött haj. A konty lehet a klasszikus forma is, de inkább a lazább esésű, habosabb hatású feltűzés idén a nyerő. Divatosnak számít, ha a teljesen kivasalt, kisimított hajba hullámokat kreálnak vagy kreppelnek a mesterfodászok. Még mindig hódítanak a satírok, főleg a paszteltónusok. Az alkalmi frizurát gyakran csillámokkal teszi még ünnepélyesebbé, a frizurában is viselhető kiegészítőknél pedig az a fontos, hogy passzoljon a ruhához.
A lényeg továbbra is az összhang, legyen az konty vagy kreppelés, kis- vagy nagyestélyi, reggelre úgyis csak az számít, hogy hol szorít a cipő...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában