Ország-világ

2007.01.29. 15:19

Elmaradt a Volán-társaságok sztrájkja

Elmaradt a Volán-társaságok hétfőre meghirdetett sztrájkja, miután vasárnap késő délutánra valamennyi cégnél megszületett a helyi bérmegállapodás. A munkaadói és munkavállalói oldal keret-megállapodást írt alá, melynek értelmében a Volán-társaságoknál 2007-ben 5,5-8 százalékos átlagkereset-fejlesztésre kerülhet sor.

Ezt követően - az elmúlt napokban létrejött megállapodások után - már csak három társaságnál kellett megegyezni a helyi bérekről. A somogyi Kapos Volánnál ugyanis a nap folyamán már dűlőre jutottak a béremelés mértékéről.

Előbb a Zala, majd a Körös és a Kunság Volánnál jelentették be, hogy létrejött a helyi megállapodás és elmarad a hétfőre meghirdetett sztrájk. A 24 érintett Volán-társaság tehát hétfőn reggel menetrend szerint elindítja járatait.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. is megerősítette: a sztrájkfelhívás érvényét veszítette, miután megállapodott a munkaadói és munkavállalói oldal.

"Az ÁPV Zrt. megelégedéssel nyugtázta, hogy az ország közúti tömegközlekedése, az utazóközönség és a Volán-munkavállalók közös érdekének megfelelően, a hétfői napon és a továbbiakban is a megszokott módon, teljes mértékben biztosítva lesz" - írta Oravecz Péter, az ÁPV Zrt. szóvivője közleményében.

A közlekedési szakszervezetek korábban az eredménytelen bértárgyalások miatt hirdettek sztrájkot. A munkabeszüntetést a Közúti Közlekedési Szakszervezeten kívül az Autóbusz-közlekedésben Dolgozók Uniója, a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, valamint a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában