Ország-világ

2007.01.03. 15:19

Ez történt a Rábaközben 2006-ban

2006 azon híreiből válogattunk, amelyek leginkább érintették a Rábaközben élőket. A Kisalföld rábaközi szerkesztősége igyekezett ott lenni mindenhol, ahol olvasóink érdeklődésére számot tartó események történtek.

Cs. Kovács Attila

Már a január is jó és rossz hírekkel egyaránt szolgált a Rábaközben. Utóbbiak közé tartozott például, hogy a csornai kórház adósságállománya elérte a 170 millió forintot, és leállították a csornai Tesco áruház építését. Örültünk viszont annak, hogy a bősárkányi Szabó Andris megkezdte a hangpróbákat Benkő Lászlóval, hogy Sopronnémetiben szabadidő- és wellnessközpontot terveztek, illetve hogy Dénesfán felavatták az új postaépületet.
Februárban világcsúcsot ünnepeltünk: Polacsek Zoltán karatés 24 óra alatt 240 ellenféllel küzdött meg Csornán. Örülhettek a városbeliek, hogy 35 millió eurós termálfejlesztésről hallottak. 150–200 új munkahellyel, 2008-as nyitással. Kapuváron viszont úgy döntött a képviselő-testület, hogy új városházi autó helyett inkább fogorvosi székeket vásárolnak. A csornai fiatalok pedig jótékonykodtak a Boxi vendéglőben: a Jézus Szíve-templom orgonafelújításának támogatására szerveztek jótékonysági koncertet. Közel 60 ezer forint gyűlt össze, az adományt [namelink name="Németh László"] atya személyesen köszönte meg a rendezvényen.
Márciusban életmentő-tanfolyamot tartottak Soboron. A polgármesteri hivatal munkatársai tanulták ki a fogásokat. A kommandósok Kapuváron akcióztak, egy bankrablásért körözött német férfit kaptak el a Fő téren. Ezzel egy időben kerékpároscentrum alapkövét helyezték el. A kapuvári Platz József kérte pere újratárgyalását ügyében. Fábry Sándor pedig Csornán vendégeskedett.
Áprilisban országgyűlési választások voltak. A rábaköziek két fideszes képviselőre bízták dolgaikat. A csornai körzetben Áder János, a kapuváriban [namelink name="Ivanics Ferenc"] nyert. Dr. Biró Pétert feljelentették szomszédai. Az ekkor még polgármesterként szolgáló állatorvost az ebtartás szabályainak be nem tartásáért „fogták perbe”. Mint kiderült, a kutya ugyan a fiáé, de azért eltüntették az udvarból a komondort.
Májusban nagy esemény volt Maglócán: hosszú idő után ismét megtelt a kultúrterem. Ez „emberemlékezet óta” nem fordult elő, most egy kulturális-szórakoztató program csábította a helyieket. Veszkényben közben a Sipos család ünnepelt: a nagyszülők, Béla bácsi és Anna néni ülték házasságuk 70. évfordulóját. Rábaszentmihályon haltolvajokat fogtak a Rábánál, illetve csak a hátrahagyott szerszámaikat, csónakjukat foglalták le. A Nyul család 100 fővel tartott rokontalálkozót Jobaházán, Pásztoriban 50 férőhellyel bővítették a szociális otthont, Bősárkányban megtartották a 12. veterántalálkozót. A résztvevők száma erősen megfogyatkozott az évtized alatt.
Júniusban új piacteret avattak Szanyban, ezzel egy időben köszöntötték a falu 75 esztendős néptáncegyüttesét, a Bokrétát. Június 7-én jelentkezett először a Rábaköz és Mosonmagyaróvár és környéke közös melléklete. Azóta olvasóink minden szerdán kibővített oldalakon olvashatják a két szerkesztőség híreit. Például azt, hogy az uborkázók még nyáron is a hidegre panaszkodnak, hogy háromnapos rendezvényen ünnepelték Csorna várossá avatásának 35. évfordulóját. Írtunk az első páli perecfesztiválról, ahol Holczer Istvánné pereckészítő irányításával fejszével verték a tésztát. A 86-os főúton ebben a hónapban tartottak demonstrációt a nagy forgalom ellen. Félpályán zárták le az utat a helybeliek és elkerülőt, útdíjat követeltek. A ribizlisek az alacsony felvásárlási ár miatt panaszkodtak, a csornai ingázók pedig a munkahelyeket hiányolták.
Júliusban falubuszt kapott a markotabödögei falugondnoki szolgálat, és bejelentették: megszűnik a Pápa–Csorna vasútvonal. Időközben kiderült: Londonban létezik Kapuvár utca. A városból elszármazott Abelesz család intézte el. A földszigetiek nagy örömére új bolt nyitott a faluban, amire a helybeliek szerint igen nagy szükség van. Szilban aratófesztivált rendeztek, felvonulással, áldással, bállal. Számos csapat vetélkedett a búzatáblában, végül az egyediek nyertek a szakértő zsűri szerint.
Augusztusban a 750 esztendős Vitnyédet ünnepeltük, egy csornai egyetemista pedig szélerőmű építésébe kezdett családi házuk udvarán. Jobaházán ezekben a napokban amerikai–magyar gyerekek nyaraltak itteni rokonaiknál, Győrben magyar zenét tanultak, a velük hazaérkező nagymamát magyar nótákkal örvendeztették meg. Szilban átadták az 50 millió forintból felújított, átépített iskolaépületet.
A szeptemberi első hírek arról szóltak, hogy a 85–86-os főutak fizetősek lesznek, és hogy megszűnt a jobaházi iskola a gyereklétszám csökkenése miatt. Rábcakapin az óvoda zárt be, helyére lakásokat terveztek. Fehértón viszont három év után ismét megnyílt az ovi. Megint hír érkezett a csornai termálfejlesztésről. Ezúttal az, hogy a befektető nem az eddigi fürdő helyére, hanem a Vilmos parkba álmodta. A városbeliek már csak azon aggódtak, hogy hol valósul meg ezek után a sokat ígért wellnessközpont az összes „hozományával” együtt. Az őszelőn derült ki az is a nagyközönség előtt, hogy Vadosfán Szent István-ereklyét őriznek.
Az október az önkormányzati választásokkal indult. Csornán 12 év „uralkodás” után leváltották [namelink name="Papp József"] polgármestert a választók és helyére Turi Györgyöt, a jobboldal jelöltjét ültették. Kapuváron sem választották meg az addigi polgármestert, Biró Pétert Hámori György váltotta fel. Rövidesen hír érkezett a farádi iskolából is: az intézmény Király Iván ornitológus-tanár nevét vette fel. A Tescóról is kedvező információkhoz jutottunk. A csornai áruház megkapta az építési engedélyt, folytatódhatott a kivitelezés. Várhatóan ez év elején nyit az üzlet.
Novemberben a kapuvári kórház bizonyította, hogy szükség van rá: egy soproni kismamával álltak meg a mentők az intézményben, útban Győr felé. Egészséges ikreket segítettek világra az orvosok. Magyar befektető ebben a hónapban szélerőmű építését kezdte meg Csornán. Egyelőre egyet üzemelnek be, az egykori dögkert helyén. A Rábaközből került ki az év állatorvosa, a megyei kamara választása alapján: dr. Sóvári Győző beledi állatorvos.
És eljött december, a kapuvári kerékpároscentrum avatásával, mely 150 millió forintból épült fel. Elkészült Szabó Andris önálló CD-je is, tehetségét egy csornai Ki mit tud? rendezvény alkalmával fedezte fel a Kisalföld. Év végére jutott szemétügy is. A Rekultív árat akar emelni, a polgármesterek tiltakoznak, de a cég nem enged, csupán a szolgáltatást hajlandó kiszélesíteni. Ismét beszélnek arról, hogy fizetős lesz a 85-ös és 86-os főút, de már csak egy-egy szakasz. Jó hír jött az esztendő végére Kapuvárról: hatvan munkahelyet teremt egy svájci cég és újra lesz baconszalonna a húsgyárban. A végére még azért jutott egy kis önkormányzati vita Csornán. Az új városvezetés szerint elődjük 630 millió forintos hiánnyal adta át a kasszát, míg Papp expolgármester azt mondja: csupán 256 ezer forintos kifizetetlen számlát hagyott hátra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában