Ország-világ

2007.01.16. 15:19

Február elején emelkedik az villamosenergia ára

Február 1-jével emelkedik az áramár - adta hírül a villamosenergia-ipar szakszervezeteinek tavaly augusztusban megalakult sztrájkbizottsága. A gazdasági tárca nem kommentálta a bejelentést. Értesülések szerint az emelés infláció alatt marad, azaz lehet akár 6 százalékos is.

A kiszivárogtatás mögött az a háború áll, amely a tavaly nyári áramáremeléskor robbant ki a gazdasági miniszter és az ágazat munkavállalói között.

Kóka János tavaly jócskán megemelte azt az 1997-es megállapodás nyomán a kollektív bérmegállapodásba is beépült kedvezményes árat, ami alapján az ágazati dolgozók olcsóbban kapják az áramot, hétfőn pedig állítólag az is szóba került, hogy az árampiaci liberalizáció után, azaz júliusban a teljes külön tarifát eltörlik.

Ma egy kilowatt áramért egy normál fogyasztó valamivel több mint 30 forintot fizet, egy villamosenergia-ipari dolgozó pedig 11,50-et. A kedvezményt, ami nem minősül vállalati juttatásnak, így nem kell utána szja-t fizetni, nemcsak a 20 ezer aktív dolgozó, illetve családja kapja meg, de azok is, akik innen vonultak nyugdíjba, mintegy 43 ezer ember. A gazdasági tárca azzal érvel, hogy ezt a kedvezményt, mintegy évi 8 milliárd forintot a többi fogyasztó fizeti meg, az érdekképviseletek szerint viszont ez demagógia, az áramárnak ugyanis csak egy nagyon kicsi szelete a nekik járó kedvezmény.

A minisztérium elképzelései szerint egyébként a kedvezményes ár továbbra is járna, csak nem központilag jönne, hanem a vállalatok adnák, így a juttatás beépülne a költségekbe, ráadásul már jövedelemadó is terhelné. Az ágazati szakszervezetek szerdán döntenek arról, sztrájkba lépnek-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában