Ország-világ

2007.01.31. 15:19

Felpéc idecsalta a fiatal házasokat

Eddig több mint ötven fiatal költözött Felpécre az elmúlt négy évben, köszönhetően nemcsak a Győrtől viszonylag távol eső község panorámájának, hanem az igen kedvező ingatlanáraknak is. Az újonnan kialakított utcákban élők többsége a faluban született, de akad itt győri, budapesti, badacsonyi, sőt, amerikai, ötvenhatos magyar is.

Laczó

A Győrtől huszonkét kilométerre lévő Felpéc ahhoz elég közel van a városhoz, hogy vonzáskörzetébe tartozónak címezzük, ahhoz viszont már távol, hogy az aktív munkavállalókat minden plusz, kedvező feltétel nélkül a községbe lehessen csalogatni. Az önkormányzat ezért hét évvel ezelőtt megvásárolta a falu futballpályájával szemben fekvő ingatlant és két utcát alakított ki a területen. Az egyik utca a Szondi nevet viseli, míg a másik a felpéci kötődésű dr. Petz Lajosét, akinek itt volt birtoka, s nemesi előnévként is a „Felpé-

czi”-t viselte. A névadásról szóló testületi döntésről 2004 februárjában számoltunk be, s az utcákat azóta többé-kevésbé belakták. Takács Gábor, Felpéc új polgármestere a döntés hátteréről elmondta: nemcsak a beköltözők idecsalogatása volt a cél, de az is, hogy az itt élőket megtarthassa a falu. Felpécen valamivel többen születtek, mint ahányan elhunytak 2000 óta, de a lélekszámnak ez a jelentős emelkedése – mivel 810-ről 872-nőtt – a kedvező ingatlanáraknak, s az összközműves telkeknek köszönhető.
A fiatal házas Eckstein Csilláék is Felpécen akarnak maradni, gyalogszerrel is tíz percre attól a háztól, ahol születtek. A család két éve építkezett, s mintegy másfél millió forintért vásárolta meg az ezer négyzetméteres telket. A ház kívül még pucolást és néhány kisebb munkát igényel, de belül már minden szeglete otthonos, s ami még fontosabb, hogy új lakója is van: a tíz hónapos Ádám. Az egyébként némettanárként dolgozó Eckstein Csilla most többnyire otthon van a picivel, napi útja csak egy kis háromszöget jelent háza, szülei és az élelmiszerbolt között.
Minden tíz percre van, mint mondja, s mivel ő is, férje is Felpécen született, eszükbe sem jutott a falutól megválni. Életüket akkor is itt akarják élni, amikor Ádám már nagyobb lesz, számolva azzal, hogy a felső tagozat, jelen állás szerint, Kajárpécen működik.
A szomszédos falu egyébként szinte testvére Felpécnek, házasságok sora és számos baráti szál köti össze a két, szinte egybenőtt települést. Felpécnek sajnos egyetlen hibája van, mint minden községnek, hogy a győri munkáltatók nagy része nem fizeti ki az utazási költséget, ezért a csupán 22 kilométerre élők a középvállalkozóknál is alig találnak állást.
Takács Gábor elmondta: a dolgozók többsége nagyvállalathoz szegődik, a nők egy részét befogadja a helyi édességgyár, s mintegy tucatnyi férfi elhelyezkedhet a lakatosüzemben is. Az álláskeresési nehézségek dacára választották mégis mintegy ötvenen az új lakórészt.
Badacsonyból költözött Felpécre a Wéber házaspár. A szobafestőként dolgozó Wéber Péter és ápolónő felesége a győri kereskedelmi szakközépiskolába járó lányukat követték Győrbe és négy évig laktak egy panellakásban, albérletben. Itt akadtak rá a kedvező ajánlatra: összközműves, 1170 négyzetméteres építési telek 1,7 millió forintért eladó. A sors humora, hogy leérettségizett lányuk azóta Írországban vállalt munkát, a másik felnőttkorú gyerek pedig Badacsonyban maradt. A házaspár viszont így sem érzi, hogy Felpécen „ragadt” volna, itt szeretnék megérni az időskort, főképp mert a festői hegyvidék a Badacsonyra emlékezteti őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában