Ország-világ

2007.01.09. 15:19

Felvásárolja a HTCC az Invitelt

A Hungarian Telephone and Cable Corp. 470 millió euróért megvásárolja az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt.-t, Magyarország második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatóját.

A megállapodás értelmében a HTCC megvásárolja a Matel NV 100 százalékát, és ezáltal közvetett úton az Invitel részvényeinek 99,98 százalékát szerzi meg a záráskori hitelállomány átvállalása beszámításával, összesen 470 millió eurós vételárért.

Az összeg az Invitel által a 2006. szeptember 30-ig terjedő 12 hónapos időszakban elért EBITDA 6,1-szeresének felel meg. A közlemény szerint a HTCC készpénzben fizet, az összeg egyrészt hitelfelvételből, másrészt az Invitel jelenlegi vezetősége egyes tagjai részére - az Invitelben birtokolt részvényeik egy részének ellenértékeként - kibocsátott, legföljebb 1,1 millió darab új HTCC részvényből áll össze. Ez utóbbiak a HTCC részvénytőkéje közel 6,2 százalékának felelnek meg.

Az ügylet a hatóságok engedélye függvényében jön létre, a zárásra várhatóan 2007 első felében kerül sor. A HTCC arra számít, hogy az egyesített vállalkozás méltó részesedést szerez mind a magyar, mind a közép-kelet-európai távközlési piacokon. Azt is reméli, hogy sikerül gyorsan kiaknázni a közös működés minden előnyét, és az egyesülés eredményeképpen jobb termék- és szolgáltatáskínálattal tudják megkeresni az ügyfeleket.

Az Invitel szerint a két vállalat egyesítése ésszerű lépés a magyar piacon. A vállalatok együttesen nagyobb üzemi méretre tesznek szert, ami eredményesebb és gazdaságosabb beruházásokat tesz lehetővé, továbbá kiterjedtebb és versenyképesebb szolgáltatások nyújtását a lakossági és üzleti ügyfelek részére. Az új szolgáltató országos piaci részesedése várhatóan megközelíti a 20 százalékot. A kijelölt 54 magyarországi szolgáltatási körzet közül 14-ben meghatározó szolgáltatóként fog működni.

A kedvezőbb növekedési feltételek mellett az új társaság azzal számol, hogy a működési költségeken éves szinten 14 millió eurót takaríthat meg, és mivel a most kibővült csoport egyetlen országos ügyfélkiszolgáló hálózatra támaszkodhat, további megtakarításokra számíthat a beruházások területén is.

A működési költség megtakarítások a közös hálózat-üzemeltetés optimalizálásából, a bővített termékkínálat, valamint az értékesítési, marketing és disztribúciós tevékenységek egységesítéséből, továbbá a műszaki, informatikai és ügyféltámogató funkciók áramvonalasításából erednek. A vállalat-integráció a várakozások alapján akár 12 hónapot is igénybe vehet, a célok többségét az ügylet létrejöttét követő két éven belül valósíthatja meg a társaság. Az új cég vállalatvezetése mindkét szervezet erősségeire építeni kíván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában