Ország-világ

2007.01.21. 15:19

Földrengés- és szökőár- riadó Indonéziában

Erős, a Richter-skálán mért 7,3-as fokozatú földrengés rázta meg helyi idő szerint vasárnap este Indonézia északkeleti részén Celebesz (Sulawesi) sziget partjait. Törökországban mérsékelt erejű földrengést regisztráltak.

Az indonéziai meteorológiai és geofizikai ügynökség 6,5-es erősségűre becsülte a sziget partjaitól északkeletre, a Maluku-tengerben 45 kilométer mélyen bekövetkezett rengést. A szökőárveszély miatt az ügynökség regionális cunamiriadót rendelt el, két órával később azonban közölte, hogy a veszély elmúlt.
Szemtanúk szerint hárman megsérültek Manado településen – a sziget északi csücskén fekvő népesebb városban, Észak-Celebesz tartomány székhelyén –, miután a földrengés következtében megrongálódott egy templom. Az indonéziai tv jelentése szerint a városban pánik tört ki, több épület megrepedezett. Az amerikai földtani intézet később a Richter-skála szerinti 5,3-es erősségű utórengést is mért a térségben.
Mérsékelt erejű földrengés rázta meg vasárnap Törökország keleti, Iránnal szomszédos körzetét, két személy sérülését és kisebb anyagi károkat okozva. A Richter-skála szerint 5-ös erősségű földmozgások középpontja az Agri tartományban fekvő Tutak városánál volt – jelentette az isztambuli székhelyű Kandili obszervatórium.
Halil Ibrahim Akpinar, Agri tartomány kormányzója közölte, hogy a földrengés hét településen okozott anyagi károkat és két asszony könnyebben megsérült. A mérsékelt erejű földmozgások pánikot okoztak a lakosság körében.
A Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés már képes jelentős károkat okozni.
Törökországban, amely aktív törésvonalak mentén fekszik, viszonylag gyakoriak a földmozgások. 1999-ben két pusztító erejű földrengés 18 ezer ember életét oltotta ki az ország északnyugati részén. (mti)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában