Ország-világ

2007.01.09. 15:19

Groteszk tömörülés az Európai Parlamentben

"Szélsőjobboldaliak groteszk tömörüléseként" jellemzik az Európai Parlament legújabb, szélsőjobboldali frakcióját, amely a tervek szerint a testület jövő heti strasbourgi plenáris ülésén alakul meg.

A várhatóan húsztagú csoport legalább hat tagállam europarlamenti képviselőiből tevődne össze, várakozások szerint közéjük tartozna a romák ellen kampányoló szélsőséges bolgár Ataka egyik tagja, továbbá a zsidóellenes Nagyrománia Párt öt tagja - adja hírül az EUPolitix. A szélsőjobboldali frakció további potenciális tagjai: Alessandra Mussolini, a hajdani olasz fasiszta vezető unokája, valamint az ultrakatolikus Lengyel Családok Ligája. A hivatalos frakció létrehozásával a parlamenti csoportosulás jelentősebb uniós támogatáshoz jut.

A frakció vezetője Bruno Gollnisch francia euroképviselő, Jean-Marie Le Pen Nemzeti Frontjának alelnöke lesz. A csoportosulás neve Szülőföldek Európája vagy Identitás, Szuverenitás, Hagyomány lenne. A frakció létrehozásában oroszlánrészt vállaló Andreas Mölzer osztrák europarlamenti képviselő szerint a kezdeményezés igencsak kiforrott, és máris van közös programjuk.

A szocialista európai parlamenti frakció vezetője, Martin Schulz szélőjobboldaliak groteszk tömörülésének nevezte a csoportot. „Az euróképviselők eme bohócbandája pontosan ott helyezkedik majd el, ahova tartozik: a parlament szélén. Egy ilyen ultranacionalista nemzetközi csoport léte groteszk ötlet, jól tesszük, ha tevékenységüket nagy figyelemmel követjük." - fejtette ki a német euroképviselő.

Chris Davies liberális képviselő egy jó oldalát is látja a kezdeményezésnek: „Így legalább tudhatjuk, kik az ellenségeink" - mondta. James Ellen brit konzervatív képviselő, az Európai Parlament egyik legrégebbi tagja szerint az új frakciónak „semmi köze nincs a parlamenti csoportosulások többségéhez, és nincs különösebben konstruktív szerepe sem".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában