Ország-világ

2007.01.18. 15:19

Hamis húszezresek 69 millió forint értékben

Különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett pénzhamisítással vádol egy 22 személyes társaságot a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség - mondta a győri, megyei főügyész.

A bűnözői csoport csaknem 69 millió forint értékben készített és forgalmazott hamisított 20 ezer forintos bankjegyeket - közölte Horváth László. Egy budapesti lakásban berendezett nyomdában állították elő a hamisított pénzt, amelyet "az ország minden szegletében" terítettek. Olyan, kisebb üzletekben adtak túl a hamis bankókon, ahol az ellenőrzésre szolgáló UV-lámpa nem állt rendelkezésre, s ezzel az eljárással tudták minimalizálni a lebukás esélyét. A bűnbanda 2004 márciusától tavaly januárig folytatta tevékenységét.

Félhelyes Erzsébet ügyész a sajtótájékoztatón elmondta: a főkolompos, az elsőrendű vádlott egy 35 éves, büntetlen előéletű budapesti lakos, aki szitanyomó tanfolyamon tett szert bizonyos nyomdaipari ismeretekre. Ő végezte különféle eljárásokkal, egyre professzionálisabb módszerrel a bankók hamisítását, s egy-egy általa előállított bankjegyen négy-ötezer forint haszna volt. A másodrendű vádlott orosz állampolgár, aki 10 éve él Magyarországon, és emberrablásért 1997-ben már elítélték.

A vádiratot a főügyészség benyújtotta a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságnak. Az ilyen jellegű, bűnszervezet tagjaként elkövetett pénzhamisítási bűncselekmény akár 20 éves szabadságvesztéssel büntethető - mondta a megyei főügyész.

3.441 darab 20 ezres címletű hamis pénz került elő, de feltehetően ennél többet hoztak forgalomba a bandatagok - mondta a főügyész. A nyomdának használt lakásban lőfegyvereket és lőszereket is találtak. A 22 vádlott közül heten előzetes letartóztatásban vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában