Ország-világ

2007.01.10. 15:19

Használjuk a stratégiai készleteket

Kóka János gazdasági miniszter kedden este hozzájárulását adta a stratégiai kőolajkészletek felszabadításához, miután hétfőn este leállt a kőolajszállítás a Barátság vezetéken. A hozzájárulás hét napon keresztül napi 15 ezer tonna kőolaj felszabadítására szól egyelőre. A miniszter elmondta, esélye van annak, hogy ezalatt rendeződik a fehérorosz–orosz konfliktus.

Az eljárási rend szerint a Mol napi 15 ezer tonna kőolajat használhat fel a stratégiai készletekből, az olajtársaságnak a felhasznált kőolajat a Barátság kőolajvezeték beindítását követő hat hónapon belül kell visszapótolnia. Magyarország elvárja Moszkvától és Minszktől, hogy mihamarabb biztosítsák a szerződés szerinti kőolajszállítást Magyarország számára – mondta Kóka János. A miniszter szerint az Európai Uniónak el kell érnie, hogy garanciát kapjon a termelőktől és a tranzitországoktól a szállítás zavartalanságára. A Külügyminisztériumban úgy vélik, hogy néhány napon belül megállapodás jöhet létre az Oroszországból érkező olajszállítások újraindításáról.
Oroszország és Fehéroroszország nem ért el kompromisszumot keddi olajvitájában: German Gref gazdasági miniszter este megerősítette Moszkva ragaszkodását a Barátság vezetéken Európába küldött orosz szállításokra kirótt fehérorosz tranzitdíj visszavonásához a hivatalos tárgyalások előfeltételeként. Vlagyimir Putyin elnök az orosz olajtermelés mérséklésének fontolóra vételére is utasította kormányát, ezek szerint az alkudozás elhúzódhat.
Az orosz állami ellenőrzésű Transneft csőmonopólium hétfőn teljesen leállította a Barátság vezetéken szállított orosz exportot, arra hivatkozva, hogy Fehéroroszország jogellenesen tulajdonítja el az európai vásárlóknak szánt olajat. Minszk viszont szombaton csempészárunak nyilvánította az orosz tranzitolajat, és perrel fenyegette meg a Moszkva által jogtalannak tartott vám fizetését megtagadó Tansneft vezérét.
Nem módosít a Mol adóskockázati besorolásán a Standard & Poor’s a Barátság olajvezetéken érkező orosz olajszállítások leállítása nyomán sem, áll a nemzetközi hitelminősítő keddi londoni közleményében, amely ugyanakkor túlzottnak nevezi a magyar olajcég függését az orosz importtól.
Az Európai Unió Bizottsága csütörtökre összehívta az energiaszakértők válságtanácskozását. A bizottság kedden megerősítette Oroszországnak és Fehéroroszországnak intézett felhívását vitájuk gyors lezárására és a Nyugat-Európába irányuló orosz olajszállítások haladéktalan felújítására. Az EU olajszükségletének mintegy 12,5 százaléka a Barátság vezetéken érkezik a felhasználókhoz.
Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár egyaránt elfogadhatatlannak nevezte, hogy Oroszország leállította öt közép-európai országba irányuló olajszállítását anélkül, hogy konzultációkat folytatott volna velük. Az olajat szállító, illetve azt tranzitáló országok nem hozhatnak ilyen intézkedéseket konzultáció nélkül – mondta Barroso. Angela Merkel kancellár osztotta Barroso véleményét. Mint mondta: az ilyen döntés „megingatja a bizalmat és lehetetlenné teszi a bizalmon nyugvó együttműködés kiépítését”. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában