Ország-világ

2007.01.24. 15:19

Hézagpótló mű a nagypapa munkája

Östör József először 1932-ben megjelent könyvének hasonmás kiadását – melynek címe Tisza István saját szavaival – a kultúra napján mutatták be a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban. A szerző unokája dr. Kubinszky Mihály, aki annak ellenére, hogy visszavonult a városszépítő egyesület elnöki tisztjéről, munkával tölti napjait.

Benke Éva

Gyülevíz a mai Zsira része. Ott született a tizenkilencedik század végén a későbbi országgyűlési képviselő, Östör József, aki munkáiban sokat foglalkozott Széchenyi Istvánnal. A középiskolai tanulmányait a soproni bencés gimnáziumban végezte, majd Budapesten tanult jogot. A Soproni Napló szerkesztője, a soproni Irodalmi és Művészeti Kör elnöke is volt. Először Sopron vármegye és a város, majd az országos politika része lett. A közelmúltban újonnan kiadott művét, melynek címe Tisza István saját szavaival, hétfőn mutatták be a Széchenyi István Városi Könyvtárban.
– Nagyapám emléke elevenen él bennem – meséli dr. Kubinszky Mihály, Sopron díszpolgára, az író unokája. – A neveltetésemben a szüleim mellett neki is nagy szerepe volt.
„ Úgy emlékszem rá, mint egy nagy tudású, nagy szorgalmú emberre. Hatvanhárom évesen azért tanult meg olaszul, hogy eredetiben olvashassa Dantét.”
– Sokat utazott, azt ígérte, ha jelesre érettségizem, elvisz magával Rómába. Sajnos akkor, amikor én érettségiztem, még Balfra sem nagyon lehetett elmenni – mondja dr. Kubinszky Mihály, aki a közelmúltban vonult vissza a Soproni Városszépítő Egyesület elnöki tisztjéről.
– Húsz évet töltöttem el elnökként az egyesületben, elmúltam nyolcvanéves, ez a visszavonulás oka. Ma is reggeltől estig dolgozom, aktívan telnek a napjaim. Helytörténettel, közlekedéstörténettel foglalkozom. Hálás vagyok a kiadónak és [namelink name="Kovács József"] László irodalomtörténésznek, aki sokat kutat a soproni könyvtárban. P talált rá erre e munkára is, az ő érdeme, hogy nagyapám emléke ez által a hézagpótló könyv által visszatérhet a soproni köztudatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában