Ország-világ

2007.01.15. 15:19

Holnaptól változik a gyógyszerár -támogatás

A keddtől bevezetendő gyógyszerár-támogatási változások révén csökken az állami támogatás és drasztikusan növekszik a lakosság terhe - jelentette ki a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. A kamara elnöke szerint "egyszerűen a fűnyíró elv szerint változik a támogatás".

A gyógyszerár-támogatási változások nélkülözik a gyógyszerszakmai és támogatáspolitikai megfontolásokat, "egyszerűen a fűnyíró elv szerint változik a támogatás" - mondta Horváth Tamás. A kamara elnöke szerint a kormányzat a változást nem a jelentőségének megfelelő mértékben és súllyal ismertette. Közölte, "a gyógyszerek ára keddtől 99,9 százalékban nem változik, ezzel szemben a támogatások egységesen változnak".

A változás mintegy 3 ezer készítményt érint, 1638 gyógyszer térítési díja 30-50 százalék között nő, 882 gyógyszeré több mint 50 százalékkal növekszik, 125 gyógyszer támogatása csak speciális jogcímen változik - mondta el a kamara elnöke, aki hozzátette, 19 gyógyszer támogatása nő, így egyedül ezekért kell majd kevesebbet fizetni.

Éjféltől csökken a gyógyszerek állami támogatása, ezért szinte minden készítmény drágább lesz. Keddtől 300 forintos dobozdíjat is kérnek a patikusok. A közgyógyellátottak és bizonyos, súlyos betegségben szenvedők viszont továbbra is ingyen kapják a gyógyszereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában