Ország-világ

2007.01.16. 15:19

Húszmillió az aranyért

A magyar férfi kézilabda-válogatott célja, hogy a legjobb hét között végezzen a pénteken kezdődő és február 4-ig tartó németországi világbajnokságon.

kézilabda

A torna a 2008-as pekingi olimpia egyik kvalifikációs versenye is egyben: az aranyérmes automatikusan ötkarikás résztvevővé válik, míg a 2–7. helyezett szerepelhet majd olimpiai selejtezős tornán jövő májusban. A vb-2., -3. és -4. helyezett rendezője lesz egy-egy kvalifikációs viadalnak.
Skaliczky László szövetségi kapitány az eseményt felvezető keddi, a SYMA-csarnokban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: bátor és merész a célkitqzés.
„ Sérülések, betegségek nehezítették a közös munkát. A csapat december tizenhetedike óta gyakorol együtt, több hasznos mérkőzést játszottunk. Úgy vélem, sikerült a taktikai elképzeléseket megfelelő módon gyakorolni, most pedig már az éles csaták következnek.”
A kapitány hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy a csoportból jusson tovább a gárda. A dán, a norvég és az angolai válogatott közül legalább kettőt kellene legyőzni. Ez nem egyszerq feladat, mert a két skandináv alakulat eleve roppant erős, ráadásul a kvartett küzdelmeire Kielben, a dán határhoz közel kerül sor, ezáltal Dánia mellett Norvégiából is több ezer szurkolóra lehet számítani.
„ Meghatározó lesz, hogy az átlövők és beállósok milyen teljesítményt nyújtanak. Úgy vélem, a kapusposzt erősödött azzal, hogy Puljezevics Nenadot sikerült honosítani” – tette hozzá Skaliczky.
Szóba került, hogy a világ egyik legjobb átlövőjének tartott veszprémi Perez Carlos miért nem kerettag. Erre a kapitány azt válaszolta, a játékos maga szólt, hogy nem érzi magát vb-re alkalmas formában.
Sinka László, a magyar szövetség (MKSZ) főtitkára elmondta, a premizálási rendszer a célkitqzéshez igazodik. Az első helyért 20 milliót, a másodikért 16, a harmadikért 14, a negyedikért 12, az ötödikért 9, a hatodikért 7, a hetedikért pedig 6 milliót osztanak szét a játékosok között.
Amennyiben a csapat nem végez a legjobb hét között a vb-n, akkor az egy év múlva esedékes Európa-bajnokságon kell jól szerepelnie. A kontinenstorna aranyérmese is olimpiai résztvevő lesz, ezenfelül pedig a földrészről még egy olyan válogatott részt vehet selejtezős tornán, amely a vb-ről kvalifikáltakat leszámítva a legjobb helyen végez.
„ Egyre nehezebb kijutni az olimpiára. Négy éve a vb-n a hetedik hely még athéni szereplést ért, most pedig kvalifikációs tornát” – jegyezte meg Sinka.
A rendezvényen köszöntötték a 2006-os női Európa-bajnokságot ötödik helyen záró válogatott tagjait, szakvezetőit. A gárda a helyezéssel elérte, hogy selejtező nélkül vehet részt az idei vb-n és a jövő évi EB-n. A játékosok között összesen 5 millió forintot osztottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában