Ország-világ

2007.01.29. 15:19

Katasztrofális helyzetben a hazai pszichiátriai ellátás

Katasztrofális helyzetben van a hazai pszichiátriai ellátás: a betegek száma egyre nő, az orvosoké pedig csökken. Jelenleg 800 ezer alkoholbeteg él Magyarországon, és növekszik a drogfüggők száma is, miközben körülbelül száz, a szenvedélybetegségek gyógyításával foglalkozó addiktológus szakorvos van az országban.

Dr. Németh Attila, a budapesti Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai ambulanciájának vezetője, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke úgy fogalmaz: az igényekhez képest az ágyak száma elenyésző, ordító a szakemberhiány. A meglévő szakorvosok egy része is kilátástalannak tartja itthon a helyzetét, ezért vagy már elment külföldre, vagy a távozást fontolgatja. Már egyes osztályvezető főorvosi állások is üresek.

A WHO prognózisa szerint a depresszió 2020-ra a tartós munkanélküliséghez, illetve a halálhoz vezető betegségek listáján a második helyre kerül. Ezért az EU szerint kiemelt prioritást kell kapnia a mentális betegségek ellátásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában