Ország-világ

2007.01.11. 15:19

Katasztrófát okozhat a mezőgazdaságban az enyhe időjárás

Minden eddiginél több kártevő, szárazság és katasztrofálisan rossz őszi termés várható a mezőgazdaságban az enyhe téli időjárás miatt. Az agrártárca vezetője szerint tavasszal duplájára emelkedhetnek a költségek, hogy enyhítsék az aszály okozta károkat.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint komoly károkat okozhat a mezőgazdaságban az elmúlt időszak enyhe időjárása.

Gráf József a télen eddig ritkán tapasztalt aszályról szólva elmondta: a talaj felső 20 centiméteres részének kiszáradásával számolnak, ugyanis hiányzik mintegy 150-200 milliméter csapadék.

Ha nem lesz téli csapadék, lassú olvadással nem kerül be a hó a talajba. Ha ez nem történik meg, akkor a nyári betakarítású növényekkel még nem lesz nagy baj, így az árpa és a búza esetében nem kell nagy kiesésre számítani. Az ősziek, főleg a kukorica esetében viszont megismétlődhet a 2003-as év, amikor a várt mennyiség felét sem tudták betakarítani a gazdák.

Bár a májusi eső aranyat ér, Gráf József mégsem tartaná jónak, ha májusban nagy mennyiségű csapadék esne.

A csapadékhiány azt a veszélyt is jelentheti, hogy áttelelnek azok a kórokozók, amelyek általában ilyenkor el szoktak pusztulni. Sőt, újabbak is megjelenhetnek, amelyek eddig még nem jelentkeztek a mezőgazdaságban.

Emiatt pedig vegyszeres talajvédelmet kell alkalmazni, ami a költségeket tavasszal a duplájára emelheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában