Ország-világ

2007.01.26. 15:19

Késnek az APEH-től a nyugdíjpénztárhoz küldött a bevallások

Biztosra vehető, hogy jó ideig késve jutnak majd el a bevallások az APEH-től a nyugdíjpénztárakhoz, így a befizetéseket sem tudják azonnal jóváírni. A PSZÁF már nyomtatványán is készül a problémás helyzetre.

Az adóhatóság korábbi állításait látszik cáfolni, hogy alig több mint két héttel a február 12-i első adatközlés előtt a hazai magánnyugdíjpénztárak és az APEH között még nincs semmiféle hivatalos szerződés a magán-nyugdíjpénztári bevallások és befizetések központi beszedésének és "kipostázásának" pontos módjáról.

Noha a megállapodást jogszabály teszi kötelezővé, már a harmadik kitűzött dátum szaladt el január közepén úgy, hogy az együttműködés pontos menete még mindig nem rögzített. Pénztári vezetők szerint a káosz óriási lesz a kezdeti időkben, hiszen az év elején nyakába szakadt számos többletfeladat és átszervezés alatt álló APEH a vállalkozások számára sem tudta még megfogalmazni elvárásait.

A pénztárak arra számítanak, hogy a régi, jól bevált metódus szerint a következő hónapokban még rengeteg tájékozatlan vállalkozás nekik küldi majd a bevallásokat, az ő számláikra fizetik majd a díjakat. Ezeket ők nem továbbíthatják az adóhivatalnak, így kénytelenek lesznek egyszerűen visszaküldeni.

Az adóhatóság a múlt év végén kötelezettséget vállalt arra, hogy valamennyi hozzá befutó befizetést egy napon belül átutal majd a pénztáraknak - és ebben a pénztári vezetők nem is kételkednek. Abban viszont megoszlanak a vélemények, hogy a befizetett összegek tagokra történő lebontását lehetővé tevő bevallások mikorra jutnak majd el a pénztárakhoz a kezdeti időben.

Amíg ezek az adatok nem érkeznek meg a pénztárakhoz, a pénzeket azok nem tudják az egyéni számlákon jóváírni. Azt, hogy igen komoly, akár több hónapos csúszásokra lehet számítani, mindennél jobban jelzi, hogy a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) a pénztárak felügyeleti adatszolgáltatási nyomtatványán egy külön sort nyitott az APEH-től érkezett, de még nem nevesített pénzek feltüntetésére, hogy azok ne a függő tételek között legyenek nyilvántartva.

A befizetés és az azonosítás közötti jelentős eltérés rendkívüli gondot okozhat a pénztáraknak mérlegük készítésekor: a "hivatalos" metódust betartva sem áll majd rendelkezésükre február 15-éig, a felügyeleti adatszolgáltatás idejére a teljes év végi állományadat, csúszás esetén pedig még rosszabb lesz a helyzet.

Az új metódus alapvetően befolyásolja az egyéni számlaértesítők kiállítását is; a pénztárak csak több hónapos késéssel tudnak majd pontos információkat közölni a pénztártaggal számlájának előző évi egyenlegéről, hozamáról, csúszás esetén pedig ez az időszak is alaposan megnyúlhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában