Ország-világ

2007.01.31. 15:19

Kettészakadt németek?

A kisebbségi önkormányzatok 2007-es terveiről idén is beszámolt lapunk. (Kisalföld január 23.) Abban azonban nem szerepelt az a változás, hogy az Akkordeon harmonika zenekar, valamint az énekkari tagok egy része megvált a közösségtől. Többen máshol próbálnak, új egyesületet alakítottak. Ennek hátterére kerestük a válaszokat.

Harcsás

Új egyesület bejegyzésére kérték a Cégbíróságot a Német és Európai Kulturális Egyesület tagjai. Vass Róbert elnök lapunknak elmondta, kiválásukkal legalább harminccal kevesebben látogatják a Kazinczy utcában lévő német kisebbségi önkormányzat klubhelyiségeit. A kényszerű válást leginkább az indokolta, hogy az együttes kérései mindig csak kívánalmak maradtak, kulturális ügyeikben pedig leginkább a fejük fölött döntöttek.
– A várostól kapott anyagi támogatásról legfeljebb papíron értesültünk – sorolta Vass Róbert, – s mivel a régi már kopottas volt, új fellépő ruhát nem tudtunk kiverekedni magunknak. A kulturális csoportjainkat tekintve, változtatni szerettünk volna, s ezt csak a szétválással léphettük meg. A kultúrális munka véleményem szerint az elmúlt években egy helyben topogott, beleszólni nem engedtek. Művészeti csoportjaink viszont élni, szárnyalni szeretnének, s erre szűknek bizonyult a jelenlegi háttér.
Az Akkordeon harmónikazenekar jelenleg a Sport utca 11. szám alatt lévő városi könyvtár Európa klubhában próbál, míg a Rozmaring énekkar tagjait – a szabadhegyi József Attila Művelődési Ház fogadta be. A kulturális egyesület elnöke bízik a jövőben kiírt pályázati lehetőségekben, addig pedig a működés és a fellépések anyagi hátterét a tagok zsebből finanszírozzák. Vass Róbert naptárában s következő hetekre több a bejegyzés: tucatnyi bálba, nyugdíjas klubba, összejövetelre várják őket Győrben és a város környékén is.
A szétválással kapcsolatban természetesen megkérdeztük Eigner Antalt, a német kisebbségi önkormányzat elnökét is, aki a történteket a kisebbségi önkormányzati választásokkal kommentálta. A kisebbségi elnök szerint az énekkar egy része a Kazinczy utcában maradt, az új harmonikazenekar most szerveződik.
A probléma ott van, hogy folyamatosan támadnak bennünket – szögezte le a kisebbségi elnök. – A német kisebbségi önkormányzat a Kazinczy utcai helyiségben él és működik. A közönség élvezi a zenénket, a kultúránkat, mi pedig mindent megteszünk azért, hogy ez így is maradjon.
„ Kinőttük a működéshez szükséges kereteket, nem az értékünkön kezeltek bennünket. A zenekarunkat nem menedzselték, nem maradt más: a magunk lábára álltunk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában