Ország-világ

2007.01.16. 15:19

Koszos a Kardos-ér

Nemeskéren panaszkodnak: a kertek alján folyó Kardos-ér a közeli szennyvíztisztító miatt egyre koszosabb. A vízművek állítja: a patakba ömlő tisztított szennyvíz káros összetevői a megengedett határértékek alatt vannak.

G. M.

Nemeskéren nő az elégedetlenség a kertek alján futó patak vizének egyre rosszabb minősége és bűze miatt, sokan környezetszennyezést emlegetnek. Van, aki egyenesen azt állítja, hogy megmérte: a Kardos-ér medre legalább harminc-negyven centiméterrel megemelkedett a szennyvízből leülepedett anyagok miatt, s persze ilyen körülmények között a patak vizét sem lehet semmire használni. Már tavaly nyáron és ősszel sem, pedig a Kardos-ér a kiskertek öntözésére ideális lenne. A helyzet azóta sem változott, pedig többen is tettek bejelentést.

Korábban fürödni is lehetett benne

Az idősebbek azt is mesélték, hogy egykoron kristálytiszta volt a Kardos-ér vize. Lehetett fürödni, s halak úszkáltak benne, csuka és kárász. Amióta megépült a szennyvíztisztító telep, egy csapásra megváltozott minden.

A körjegyzőség a vízművekre vár

– A Kardos-ér szennyezettsége miatt már több hónapja felvettük a kapcsolatot a vízművekkel – újságolta Lukács Antalné, Lövő–Völcsej–Nemeskér körjegyzője. – Várjuk írásos válaszukat. Helyben szeretnénk rendezni az ügyet, de ha szükségessé válik, akkor magasabb fórumoknál is bejelentést teszünk. Mindenekelőtt azonban a vízmű pozitív hozzáállásában bízunk, kiváltképp azért, mert Nemeskér még rá sem csatlakozott a szennyvíztelepre.

Minden a szabályok szerint

– A Kardos-ér a Lövő térségi szennyvíztisztító telep tisztított vizének a befogadója. Saját laboratóriumunk, továbbá negyedévente a környezetvédelmi felügyelőség is vízmintát vesz a patak befogadási pontja fölött és alatt is – tudtuk meg Hegyi Istvántól, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. lövői üzemmérnökségének vezetőjétől. – Eddig a rögzített adatok szerint nem léptük túl a megengedett szennyezési határértékeket, tehát a szennyvíztisztító telep technológiájában nincs hiba. Az akkreditált mérési eredmények és a környezetvédelmi hatóság ellenőrzései alapján egyértelműen kijelenthetjük, nem a szennyvíztisztító telep, hanem a patak kevés vízhozama és az abba belehulló más szennyeződések okozzák a Kardos-ér elhalását. A szennyvíztisztító tervezése és helyének kijelölése a tulajdonosi önkormányzatok közös döntése volt, amely szakmailag ma sem kifogásolható; ugyanakkor tény, hogy a széljárás vagy a légköri viszonyok valóban Nemeskér felé sodorhatják a kellemetlen szagokat. Segítene a nemeskériek gondján, ha a Kardos-ér az eddiginél is bővebb vízhozammal rendelkezne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában