Ország-világ

2007.01.29. 15:19

Közösségi programokat is szerveznek

Sopronban a történelmi egyházak helyi vezetői szerint növekszik a hitélet megnyilvánulásaiban részt vevők száma. Közösségi programokat is szerveznek a híveknek.

G. M.

– A legutóbbi nagy ünnepkör szentmiséin úgy tapasztaltuk, sokkal többen jöttek a templomba, mint a korábbi években – mondta Horváth Imre soproni városplébános, aki ötödik éve a katolikus egyház helyi vezetője. – Az év elején is megmaradt ez a tendencia, s ez arra utal, az emberek egyre nagyobb szükségét érzik annak, hogy Isten jelenlétéből erőt merítsenek életükhöz, helytállásukhoz. A plébániák önállóan szerveznek zarándokutat: idén Szent Erzsébet-évet tartunk születésének 800. évfordulóján. A városplébánia Sárospatakra, Szent Erzsébet szülőhelyére indít az év során tisztelgő látogatást.
– Tavaly mintegy kétszáz új hívő kapcsolódott be a soproni evangélikus gyülekezet hitéletébe – fogalmazott Gabnai Sándor parókus lelkész, aki közel egy évtizede gondozza a helyiek lelkivilágát. – Jelenleg 3460 evangélikust tartunk nyilván, de számításaink szerint közel 4500-an vallják felekezetünk tanait. Az ő felkeresésük és integrálásuk a közeljövő feladata. Megszokott alkalmainkon túl idén több mint kétszáz közösségi programot szervezünk híveinknek: lesznek koncertek, előadások, találkozók. Február 7-én például Markó Iván balettművész a vendégünk a Líceum dísztermében. Gyülekezetünk képviselteti magát a nyáron Kölnben rendezendő nemzetközi egyházi napokon.
– A rendszerváltásig folyamatosan növekedett híveink száma, azóta jelentős változás nincsen – tájékoztatott dr. Vladár Gábor református lelkész, aki 1983 óta tevékenykedik Sopronban. – Egyházközségünkben ezer aktív reformátust tartunk nyilván, s mintegy hétszázan várnak arra, hogy meglátogassuk őket. Istentiszteleteink látogatottsága, ha szerény mértékben is, de nő, s örömünkre sok gyermeket is látunk. Nemes feladatunknak tekintjük a történelmi Magyarország református szórványgyülekezetei felkeresését. Idén a Délvidéken – Horvátországban, Szlovéniában, Szerbiában – látogatjuk meg hittestvéreinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában