Ország-világ

2007.01.02. 15:19

Külön társaságba szervezték a MÁV személyszállítását

A MÁV-SzeVaSZ megkapja a teljes gördülőállományt, de a kapcsolódó hiteleket is. Idén 100 milliárd lesz a vasúti személyszállítás állami költségtérítése.

A MÁV Zrt. szervezeti átalakításának részeként önálló társasággá szervezik 2007-ben az évente 152 millió utast szállító személyszállítási üzletágat.

A várhatóan MÁV-SzeVaSZ Személyszállító Vasúti Szolgáltató Zrt. néven létrejövő társaság a tervek szerint az első félév második részében kezdi meg működését. Addigra az új társaságnak be kell szereznie a Magyar Vasúti Hivatal engedélyét a vasúti tevékenység végzésére.

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint az új társaság apportjába tartozik majd a személyszállító gördülőállomány, beleértve a jelenlegi és az újonnan beszerzendő motorvonatokat is.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter korábban, egy interpellációra válaszolva elmondta, hogy az állami személyszállítás költségtérítése 2007-ben 100 milliárd forint lesz, ami a 2006. évinek a duplája. A 100 milliárd forintot meghaladó összeget nem támogatásként, hanem közszolgáltatási szerződés keretében, szolgáltatási díjként adja az állam a MÁV Zrt.-nek.

Az önálló személyszállítási társaság az eszközeihez kapcsolódó beruházási hiteleket magával viszi, és a közszolgáltatási szerződés megkötése után keletkező bevételeiből azokat folyamatosan törleszti.

A költségvetési törvény rendelkezése szerint 2007-ben 111,6 milliárd forinttal emelik meg a Magyar Államvasutak Zrt. jegyzett tőkéjét, miután 2006-ban 20 milliárd forintos tőkecsökkentést hajtottak végre a tőkemegfelelés biztosítására.

A költségvetési törvény felhatalmazta a kormányt a 2007. évi tőkeemelés ütemezésre, ami a korábbi információk szerint két részletben történne meg. Egyik részét már januárban megkapja a vasúttársaság, a többi időzítését a MÁV üzleti terveitől teszik függővé.

A MÁV tőkehelyzetét jelentősen rontja, hogy a 2006. évet várhatóan 104 milliárd forint veszteséggel zárja, mint ahogy arról Kóka János egy parlamenti interpellációra adott válaszában beszámolt. A miniszter azt mondta, hogy a társaság hitelállománya 2006 végére eléri a 356 milliárd forintot, és ebből 277 milliárd forint mögött állami garancia van.

A 2007. évi költségvetési javaslat Állami Számvevőszék által készített véleményéből kiderül, hogy MÁV 2007-ben 40 milliárd forint hitel felvételéhez kíván állami kezességvállalást igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában